КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Кам’янка-Бузької міської ради

01 Квітня, 2024 р., 10:39
До уваги мешканців Кам’янка-Бузької ТГ!!!
28 Березня, 2024 р., 14:02
У Порядку надання первинної медичної допомоги, затвердженому МОЗ (https://bit.ly/3dCNVgx), зазначається, що первинна медична допомога надається під час особистого прийому пацієнта в медичному закладі.
25 Березня, 2024 р., 10:34
До уваги мешканців Кам’янка-Бузької ТГ!!!
22 Березня, 2024 р., 09:44
Люди з туберкульозом можуть лікуватися в лікарні або вдома під наглядом лікаря — амбулаторно. Більшість лікується амбулаторно з першого дня хвороби. Це ефективно й безпечно для навколишніх, якщо так визначив лікар.
21 Березня, 2024 р., 11:44
21 березня відзначають Міжнародний день людини із синдромом Дауна. За різними оцінками щороку народжується від 3 до 6 тис. дітей із цією генетичною особливістю. Розповідаємо про неї більше.  Що таке синдром Дауна? Це набір симптомів, що розвинулися через присутність додаткової 21 хромосоми. Більшість людей мають 23 пари хромосом, успадкованих від кожного з батьків, – загалом 46 хромосом. Коли є додаткова до однієї із пар хромосома, то це називають трисомією. Це змінює те, як розвиваються мозок і тіло дитини. Тому люди із синдромом Дауна потребують додаткового піклування про здоров’я і розвиток.  Як діагностують синдром Дауна? Діагноз можна встановити ще до народження дитини. Для цього всім вагітним проводять пренатальний скринінг за допомогою УЗД. У разі підозри синдрому Дауна можуть провести діагностичні тести, коли беруть зразок клітин плоду. Ці тести забезпечують діагноз майже зі 100% точністю, проте вони можуть нести певні ризики для мами та дитини. Їх проводять тільки в разі істотних підозр, що з’явилися при скринінгу.  Які прояви має синдром Дауна? Ступінь проявів може бути різним. Синдром Дауна може спричинити затримку розвитку, у тому числі й інтелектуального, а також інші медичні стани, як-от захворювання слуху, серцево-судинної системи тощо. Люди із синдромом Дауна мають більші ризики хронічних захворювань, тому важливо уважно ставитися до способу життя і профілактичних обстежень.  Якої допомоги потребують люди із синдромом Дауна? Спеціальні заняття зі спеціалістами із самого народження, заняття з фізичними терапевтами, ерготерапевтами, логопедами, педіатрами, психологами, інклюзивне освітнє середовище допомагають дітям із синдромом Дауна покращити фізичний та інтелектуальний розвиток, збільшити самостійність та краще інтегруватися в суспільство. За умови підтримки, люди, народжені з синдромом Дауна, можуть мати щасливе та здорове життя. Деякі з них будуть більш незалежними, інші – потребуватимуть регулярного догляду. Проте усі вони можуть бути інтегрованими в суспільство, можуть працювати, займатися творчістю. Для того, щоби підтримати, розвіяти міфи та стереотипи про людей із синдромом Дауна, кожного року у цей день березня проходить флешмоб Lots of Socks. Щоб долучитися, вдягайте різнокольорові непарні шкарпетки та виставляйте фото у соцмережах із хештегами #шкарпетуйся, #lotsofsocks, #worlddownsyndromeday.
18 Березня, 2024 р., 10:15
До уваги мешканців Кам’янка-Бузької ТГ!!!
14 Березня, 2024 р., 12:51
Не секрет, що не тільки діти, але часто й дорослі бояться щеплень. Це може бути боляче й неприємно, а невідомість часто посилює страх.
13 Березня, 2024 р., 10:52
Деменція — це синдром, який впливає на роботу мозку. Основними його симптомами є проблеми з пам’яттю, мисленням, мовленням і виконанням повсякденних завдань. Також у людей з деменцією бувають зміни емоційного стану, сприйняття і поведінки. Деменція може розвиватися в організмі людини роками й навіть десятиліттями до появи перших симптомів. Прогресування деменції поділяють на три умовні стадії:  рання (м’яка) стадія;  середня (помірна) стадія;  пізня (важка) стадія. Ці етапи — лише орієнтир, тож такий поділ є доволі умовним. Варто розуміти, що кожна людина індивідуальна, а значить і деменція може мати різні прояви. Це, зокрема, залежить і від тих недуг, які спричинили цей синдром. Важливим також є те, що деменція — це не лише ментальне порушення. Адже синдром вражає мозок, який відповідає за весь організм: спочатку порушуються когнітивні функції, а розвиток хвороби впливає і на фізичні функції організму. Розповідаємо, як проявляється деменція на різних стадіях і як полегшити життя людям із цим синдромом: https://bit.ly/3TffOzw.
12 Березня, 2024 р., 10:46
 Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група захворювань, причиною яких є потрапляння в організм людини збудників: вірусів, бактерій, паразитів, що спричиняють ураження шлунково-кишкового тракту. Захворювання протікають з ознаками інтоксикації. До цієї групи відносяться і харчові отруєння.  Причинами недуги найчастіше стають порушення правил особистої гігієни та вживання уражених харчові продукти та забрудненої води. Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби.  ГКІ можуть призвести до летального результату, тому не ігноруйте симптоми захворювання, а у разі необхідності – негайно звертайтеся за медичною допомогою. Симптоми, при яких потрібно негайно звернутися до лікаря:  наявні ознаки зневоднення, зокрема незначне сечовипускання або його відсутність, висока сухість у роті та горлі;  часті водянисті випорожнення понад 5 раз на добу в дорослого;  багаторазова блювота;  висока температура, яка супроводжується діареєю і блювотою;  кров у випорожненнях;  переймоподібні болі в животі будь-якої локалізації. Люди старшого віку та діти раннього або дошкільного віку знаходяться у групі ризику ГКІ. Для приладу в дітей швидко розвивається дегідратація їм обов’язково потрібна допомога лікаря. Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій достатньо виконувати прості профілактичні дії:  дотримуватися правил особистої гігієни;  не споживати продукти, що зберігалися з порушенням вимог щодо термінів та умов зберігання;  мити фрукти та овочі проточною водою, перш ніж готувати;  не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано