КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Кам’янка-Бузької міської ради

26 Жовтня, 2023 р., 09:29
 Найбільш тривожний наслідок безконтрольного прийому антибактеріальних препаратів — антибіотикорезистентність. Тобто коли бактерії стають стійкими до антибіотиків. Вони адаптуються до викликів навколишнього середовища.  Неконтрольоване та неправильне призначення ліків «навчає» бактерію боротися з тим чи іншим антибіотиком, а іноді навіть з цілим класом. Наприклад, стійкість бактерій може виникнути, якщо людина п’є антибіотики «про всяк випадок» або не завершила повний курс лікування препаратом і це призвело до того, що певна кількість бактерій могла вижити та еволюціонувати. А потім, коли ви дійсно захворієте на, скажімо, бактеріальну пневмонію, антибіотик просто "не спрацює". І це може призвести до летальних наслідків.  Ми вже маємо антибіотикорезистентні бактерії. Наприклад, метициллинрезистентний золотистий стафілокок, який призводить до невиліковних пневмоній та сепсисів. А також Україна потерпає від резистентного до антибіотиків туберкульозу.  Що ми можемо зробити вже зараз? Наприклад, не вимагати від свого сімейного лікаря антибіотиків, якщо ви маєте нежить, лихоманку та інші ознаки гострого вірусного респіраторного захворювання. Звісно, під час вірусного захворювання у людини можуть розвинутись бактеріальні ускладнення.️ Але вони мають специфічну симптоматику, яку повинен діагностувати лікар.  Якщо вам призначили антибактеріальні препарати, не варто припиняти їхній прийом раніше встановленого курсу, навіть якщо почуваєтеся краще.  Щоразу, коли ви п’єте антибіотик «про всяк випадок» або самостійно вирішуєте припинити курс достроково це додає шансів виникненню супербактерій. Це бактерії, які сформували стійкість до більшості антибіотиків, які уже винайшло людство.
25 Жовтня, 2023 р., 10:15
Захворюваність на рак молочної залози в Україні посідає 1-е місце серед усіх злоякісних пухлин, які виявляються у жінок.
24 Жовтня, 2023 р., 10:22
 Зуби в немовлят починають прорізуватися на першому році життя, зазвичай приблизно між 4 та 7 місяцями. У дуже рідкісних випадках діти навіть народжуються з першими зубами, а в декого вони з’являються набагато пізніше. Прорізування зубів може бути абсолютно безболісним, а може й викликати в маляти деякий дискомфорт – дитина може плакати, відмовлятися від їжі чи навпаки – постійно вимагати груди, погано спати, може трохи підвищитися температура.  Чи можна вакцинувати дитину в цей час? Так! І не просто можна, а необхідно! Календар вакцинації розроблений таким чином, щоб якнайкраще захистити дитину від небезпечних інфекцій, тому важливо дотримуватися термінів, зазначених у ньому. Протипоказань до вакцинації дуже мало, і прорізування зубів жодним чином до них не належить. Підвищення температури тіла нижче за 38 С теж не є причиною не щепитися.  Відкласти вакцинацію варто лише, якщо в маляти гарячка понад 38 С. Втім, за даними досліджень (https://bit.ly/48wJ2kq), прорізування зубів не може викликати таку температуру. Тож якщо в дитини піднялася висока температура, то в неї має бути інша причина. Якщо вашій дитині менше ніж 3 місяці, якщо температура не збивається жарознижувальними засобами, якщо вона не минає за 2-3 доби, або якщо на додаток до неї з’явилися інші симптоми, варто порадитися з лікарем. І звичайно, щойно висока температура спаде – обов’язково зробіть дитині всі планові щеплення! 
23 Жовтня, 2023 р., 11:15
До уваги мешканців Кам’янка-Бузької ТГ!!!
19 Жовтня, 2023 р., 12:45
Сімейні лікарі, терапевти, педіатри - це первинна ланка медицини. Вони стають першою і головною точкою контакту пацієнта з медичною системою.
18 Жовтня, 2023 р., 10:03
Е-направлення стали одним із найпопулярніших електронних медичних сервісів в Україні.
17 Жовтня, 2023 р., 09:08
Вакцинація - надійний захист вашої дитини від кору! Та деякі діти не можуть отримати щеплення через наявні у них медичні протипоказання. Для їхнього безпечного відвідування шкіл, дитсадків, спортивних секцій та інших колективів інші діти, у яких немає протипоказань, мають бути вакциновані за календарем щеплень. У МОЗ наголошують: якщо батьки відмовляються вакцинувати дитину, у якої немає протипоказань до вакцинації, вона може реалізовувати своє право на навчання дистанційно або за індивідуальною формою навчання (наприклад, сімейною). Важливо вакцинувати дітей у колективах, адже: щеплення захистить їхнє здоров'я та життя; там високий ризик поширення різних інфекцій; невакциновані діти ставлять під загрозу здоров’я дітей, які мають протипоказання до вакцинації; зменшення охоплення вакцинацією призводить до спалахів захворювань.  Якщо ваша дитина не має потрібних щеплень, якнайшвидше зверніться до сімейного лікаря. Він розробить індивідуальний графік вакцинації. Вакцина є!
16 Жовтня, 2023 р., 09:48
До уваги мешканців Кам’янка-Бузької ТГ!!!
13 Жовтня, 2023 р., 09:29
Грип — це високозаразне вірусне захворювання, яке може призвести до ускладнень й навіть до смерті. За перших симптомів грипу важливо звернутися до лікаря, у жодному разі не потрібно займатися самолікуванням.
12 Жовтня, 2023 р., 10:14
Іноді в поліклініці можна почути серед пацієнтів таке: консультацію будь-якого лікаря можна отримати ВИКЛЮЧНО за електронним направленням Це не так.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано