Зустріч у форматі «круглого столу» відбулась в Кам’янка-Бузькій ДПІ.

Дата: 26.03.2024 16:38
Кількість переглядів: 20

Фото без описуНачальник Кам’янка-Бузької ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Тарас Печора під час чергової зустрічі із платниками податків у форматі «круглого столу» розповів про актуальні питання податкового законодавства, зокрема щодо декларування доходів громадян за 2023 рік, порядку отримання податкової знижки, застосування РРО/ПРРО, використання електронних сервісів ДПС.  

Посадовець проінформував присутніх про перелік доходів громадян, які підлягають обов’язковому декларуванню, та звернув увагу, що кампанія декларування доходів, отриманих протягом 2023 року, триватиме до 1 травня 2024 року. Також наголосив, що суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити до 1 серпня цього року. Повідомив присутніх, хто саме та за яких умов може скористатись правом на податкову знижку та звернув увагу, що подати декларацію для отримання податкової знижки можна до кінця поточного року, тобто до 31 грудня 2024 року. 

Очільник ДПІ нагадав платникам про переваги подання декларації в онлайн режимі в Електронному кабінеті на офіційному вебпорталі ДПС та через мобільний застосунок «Моя податкова». За допомогою цих сервісів можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді.  

Окрім цього, Тарас Печора повідомив про необхідність застосування фізичними особами підприємцями II-IV груп РРО або ПРРО у разі здійснення розрахунків з покупцями за готівку та про відновлення застосування штрафних санкцій за порушення законодавства щодо застосування РРО або ПРРО. 

Щодо новацій податкового законодавства

    Заступницею начальника Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Оксаною Солонинкою надано коментар-відповідь про те, що Верховною Радою України 23 лютого 2024 року прийнято Закон України № 3603–ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства».

Закон набрав чинності з 16 березня 2024 року, крім деяких положень, які набирають чинності з 1 квітня, 16 червня, 1 липня, 1 серпня 2024 року, зокрема:

- з 16 березня 2024 року набирають чинності такі зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс):

врегулювання питання встановлення податкових пільг з плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на територіях, щодо яких прийнято рішення про обов’язкову евакуацію населення (прийняття рішення сільських, селищних, міських рад, військових адміністрацій та військово-цивільних адміністрацій є обов’язковим);

збільшення можливостей податкових органів щодо продажу через біржі майна, що перебуває у податковій заставі;

скасування відповідальності за помилкову сплату платником податків грошового зобов’язання на інший бюджетний рахунок (за умови своєчасної сплати грошового зобов’язання до бюджету);

не розповсюдження положень Кодексу щодо збільшення фінансового результату до оподаткування у разі безоплатної передачі на користь бюджетних установ товарів, робіт, послуг у розмірі, що перевищує 4 відс. оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, на випадки передачі нематеріальних активів суб’єктами господарювання державного сектору економіки органам виконавчої влади, до сфери управління яких належать такі суб’єкти;

доповнення переліку отримувачів благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, яка не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, такою категорією, як військовослужбовці (резервістів), які не мають статусу учасників бойових дій та члени сімей таких військовослужбовців (резервістів), які загинули, померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва;

надання права платнику податків під час подання заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу заявити про бажання зареєструватись платником ПДВ, єдиного податку чи бути включеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій;

врегулювання питання щодо затвердження норм втрат тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, тютюнової сировини та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального;

скасування для платників мінімального податкового зобов’язання обмеження щодо строку для звернення про проведення звірки даних, який наразі становить  тридцять днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

- з 1 квітня 2024 року:

доповнення переліку доходів, які не включаються до загального оподаткованого доходу платника податків, вартістю незареєстрованих лікарських засобів, безоплатно наданих (переданих) на користь пацієнтів, які беруть участь у клінічних випробуваннях, програмах розширеного доступу пацієнтів до незареєстрованих лікарських засобів та/або програмах доступу суб’єктів дослідження (пацієнтів) до досліджуваного лікарського засобу після завершення клінічного випробування;

- з 16 червня 2024 року:

надання можливості платникам податків взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції, зокрема під час розгляду матеріалів скарг та матеріалів перевірок (порядок такої взаємодії буде врегульовано відповідними нормативно-правовими актами);

- з 1 липня 2024 року:

скорочення термінів проведення перевірок щодо визначення суми податку на додану вартість, яка підлягає бюджетному відшкодуванню;

- з 1 серпня 2024 року:

врегулювання порядку взаємодії податкових органів та Центрального депозитарію цінних паперів і депозитарних установ, уповноважених обслуговувати рахунки власників часток товариств в обліковій системі часток товариств, в частині обміну інформацією про відкриті рахунки.

Податківці роз’яснюють громадянам порядок декларування доходів

   Фахівці Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області регулярно проводять тренінги, практикуми та зустрічі з платниками податків та громадянами щодо подання звітності суб’єктами господарювання та декларації про майновий стан та доходи громадянами за допомогою електронних сервісів. 

На черговому тренінгу працівники ДПІ розповіли громадянам про декларування доходів, отриманих у 2023 році. Зокрема, які доходи підлягають обов’язковому декларуванню, хто з громадян зобов’язаний до 1 травня подати декларацію про майновий стан і доходи, та звернула увагу на переваги подання декларації про майновий стан і доходи в електронній формі. 

Під час заходу податківці розповіли присутнім про функціональні можливості «Електронного кабінету» та мобільного застосунку «Моя податкова». За допомогою зазначених сервісів платники податків можуть переглядати свої персональні дані: адресу, об’єкти оподаткування, податковий борг, податкові повідомлення-рішення, стан розрахунків з бюджетом, отримати довідку про доходи, подати повідомлення рішення про прийняття працівника на роботу. 

Присутнім наголосили, що для зручності подання декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів. 

Тарас Печора: Наша мета – вислухати, роз’яснити і допомогти

  Днями начальник Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Тарас Печора під час проведення сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»  відповідав на актуальні запитання платників.

Здебільшого запитували про те, кому обов’язково необхідно подати декларацію про доходи, отримані протягом 2023 року; хто має право скористатися податковою знижкою; які документи необхідні і чи можна подати декларацію через новий застосунок «Моя податкова».

Також звучали запитання і про те, як правильно заповнити заяву, щоб не отримати відмову щодо надання довідки про відсутність заборгованості платежів.

Крім того, Тарас Печора наголосив на необхідності своєчасної сплати податків і зборів до бюджетів, детально роз’яснив особливості застосування РРО/ПРРО, погашення податкового боргу, звірки по платежах до бюджету, нарахування мінімального податкового зобов’язання громадян. Окремо розповів і про необхідність дотримання вимог Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України № 148 від 22.03.2023.

 

Фото №3

Про декларування доходів та електронні сервіси розповідають платникам  податківці

 Працівники Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області надають платникам фахові консультації та практичну допомогу з питань застосування податкового законодавства. Нещодавно під час чергової зустрічі фахівці ДПІ поінформували, що громадяни, які впродовж минулого року отримували доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався, зобов’язані задекларувати такі доходи до 1 травня 2024 року.

За словами посадовців, підлягають декларуванню доходи, які отримані від надання в оренду нерухомого майна, від продажу власної сільгосппродукції; отримання спадщини чи подарунка від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення; доходи  з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався тощо.

Було звернуто увагу платників, що суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити до 1 серпня цього року. 

Також податківці проінформували, хто з платників та за яких умов можуть скористатись правом на податкову знижку. За їхніми словами, такі громадяни мають право подати декларацію до кінця поточного року, тобто до 31 грудня 2024 року.

Було нагадано, що податкову декларацію платник може подати в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДПС «Електронний кабінет», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації, або надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення чи подати в центрах обслуговування платників за місцем своєї реєстрації.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано