Кам’янка-Бузька ДПІ інформує!

Дата: 12.02.2024 10:52
Кількість переглядів: 45

Фото без описуЯкі граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи?

    Заступницею начальника Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Оксаною Солонинкою надано коментар-відповідь про те, що триває Деклараційна кампанія ­– 2024. Прозвітувати про доходи, отримані протягом минулого року, громадяни та фізичні особи – підприємці мають у визначені законодавством строки.

Так, граничні строки подання декларації:

- до 01 травня року, наступного за звітним – для фізичних осіб – підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність,  та громадян.

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – Кодекс)).

Важливо! За умови якщо у платника податку відсутні підтверджуючі документи щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлені згідно зі ст. 13 Кодексу, то відповідно до п. п. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Кодексу такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації  до 31 грудня року, наступного за звітним;

- протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням – для фізичних осіб – підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) у разі припинення підприємницької діяльності.

Важливо! У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;

- не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду, – для резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання;

- до 31 грудня (включно) року, наступного за звітним, – для фізичних осіб, у яких є право на податкову знижку.

Податківці Кам’янка-Бузької ДПІ проводять тренінги для платників податків та громадян

   Нещодавно в Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся тренінг, на якому фахівці інспекції інформували платників про актуальні питання податкового законодавства та допомогали громадянам  скористатися електронними сервісами Державної податкової служби.

Податківці розповіли громадянам про особливості заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи за минулий рік, терміни її подання та сплати визначених податкових зобов’язань. Зокрема, наголосила на граничних строках подання декларації – до 1 травня 2024 року у разі обов’язкового декларування доходів, а для отримання податкової знижки – до 31 грудня поточного року.

В ході проведення тренінгу було акцентовано увагу громадян, що для зручності при поданні декларації в «Електронному кабінеті» створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації. Зокрема, цей сервіс дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів. Часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна. 

Крім того, працівники ДПІ звернули увагу на необхідності застосування фізичними особами підприємцями II-IV груп РРО або ПРРО у разі здійснення розрахунків з покупцями за готівку та що відновлено застосування штрафних санкцій за порушення законодавства щодо застосування РРО або ПРРО.

Зазначили, що суб’єкти господарювання можуть самостійно за власним бажанням обрати класичний або програмний РРО, в залежності від своїх функціональних потреб та фінансових можливостей.

У Кам’янка-Бузькій ДПІ консультують щодо заповнення й подання декларації про доходи

  Нещодавно в Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбулася зустріч з платниками податків. Під час заходу фахівці інспекції розповіли присутнім, що з початку 2024 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року. Податківці звернули увагу, що громадяни, які впродовж минулого року отримували доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався, зобов’язані задекларувати такі доходи до 1 травня 2024 року. 

Надати податкову декларацію платник може особисто або уповноваженою на це особою, поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, або подати в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДПС «Електронний кабінет», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації.

Також працівники ДПІ наголосили, що суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити до 1 серпня цього року. 

Консультації щодо декларування громадянами доходів можна отримати у Центрі обслуговування платників Кам’янка-Бузької ДПІ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано