Про небезпеку амброзії та методи її знищення.

Дата: 26.09.2023 16:38
Кількість переглядів: 39

Фото без описуАмброзія полинолиста належить до карантинних бур'янів, які наносять велику шкоду не лише сільському господарству, але й здоров'ю людини. Бур’ян заселяє сади, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки, пасовища, пустирі, тощо.  Це однорічна яра рослина за зовнішнім виглядом схожа на коноплі,а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста). Стебло і листя її опушене.  Добре розвинені рослини можуть давати по 30—40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті  від 5 до 40 років. Вона надмірно висушує і виснажує ґрунти, в місцях  поширення  успішно витісняє  культурні  та  дикорослі  рослини.         Розповсюджується амброзія засміченим насіннєвим матеріалом, кормами  для  худоби та транспортними засобами. Це  справжній „зелений агресор”. Квітковий пилок амброзії шкідливий для здоров’я людини. В період цвітіння, з середини липня до настання осінніх  морозів  він  викликає  в людей, схильних  до  алергії, алергійне захворювання амброзійний  поліноз, яке  в народі  називають сінною  пропасницею. Пилок,потрапляючи  в  органи  дихання, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла та призводить до приступів бронхіальної астми.

Система заходів по боротьбі з амброзією передбачає застосування різних методів: запобіжних, карантинних, агротехнічних, механічних та хімічних. До запобіжних методів боротьби відноситься старанне очищення посівного матеріалу від насіння амброзії, лущення стерні, періодична глибока оранка, досходова культивація, рихлення міжрядь.

 За допомогою карантинного контролю виявляють карантинні бур’яни, обслідуючи всі земельні угіддя, складаючи карти забруднення та визначаючи необхідні методи боротьби. Перше обстеження полів навесні проводиться після сівби до появи сходів ярих культур, а подальші - у період від з’явлення сходів висотою 12-15 см.

Механічним методом знищують рослини до початку цвітіння, скошуючи та вириваючи (починаючи з ранньої весни), не даючи можливості цвісти та плодоносити, адже вона розмножується тільки насінням. Слід зазначити, що цей метод боротьби, в переважній більшості, залишається незавершеним, оскільки скошені в період бутонізації та цвітіння рослини треба спалити або закопати, бо пилок з них продовжує поширюватись. Ділянку, де розцвіла амброзія переорювати не можна, бо це кращий спосіб її розмножити.

Хімічні методи - це знищення рослин за допомогою гербіцидів. При цьому слід знати, що амброзія чутлива до гербіцидів лише на початку розвитку – до утворення 2-5 листків, а в подальшому - її стійкість значно зростає.

Найбільш поширена в південно-східних областях України. Спеціалістами відділу карантину рослин ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області систематично проводяться обстежувальні міроприємства на виявлення амброзії полинолистої.  Під час обстеження  амброзія полинолиста була виявлена на території колишнього ВАТ Кам’янка-Бузький льонозавод» с.Забужжя, вул.Січових Стрільців,43  зараз орендує цю територію  ТзОВ «Агро ЛВ Лімітед», залізничній станції Сапіжанка, вул.Станційна та ФГ«Колоденське» с.Колоденці, вул.Львівська,25. По кожному вогнищі амброзії полинолистої відповідно до Закону України «Про карантин рослин»  розроблені заходи щодо локалізації та ліквідації амброзії полинолистої, де кожного керівника вище згаданих підприємств зобов’язано виконувати заходи з локалізації та ліквідації амброзії полинолистої.  

 Якщо не здійснювати заходи з локалізації , ліквідації амброзії полинолистої то за кілька років в умовах Кам’янеччини ми будемо її виявляти (спостерігати)  в сівозмінах, на присадибних ділянках, на узбіччях  доріг і т.д. Всі об’єкти регулювання, які вивозяться з карантинної  зони  підлягають  фітосанітарній експертизі і повинні супроводжуватись відповідними фітосанітарними документами.

Підготував:

Головний спеціаліст -державний інспектор                                                                    Наконечний М.І.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано