Вплив протруювання насіння на урожайність і якість пшениці.

Дата: 21.09.2023 16:10
Кількість переглядів: 48

Фото без описуЗакінчилась  пора  жнив, коли  кожен  господар  радіє  отриманому  врожаю,  що  став  наслідком  тривалої  клопіткої  праці. Закінчивши  збір  урожаю,  господар  знову  думає  про  посів. Першим і одним із найважливіших агроприйомів в технології вирощування зернових  колосових культур є протруюєння насіння. Проведення передпосівного протруювання насіння дозволяє знизити втрати врожаю на 50% і більше.

 Воно  абсолютно необхідне,якщо господарство прагне до високих показників, бо заражене насіння – одне з головних джерел інфекції для розвитку видів сажкових, коренвих і стеблових гнилей пшениці, ячменю та іших зернових колосових культур. 

Особливого значення набуває якісне протруєння насіння озимих культур із використанням фунгіцидів та інсектоакарацидів. При цьому проведення таких робіт із внесенням препаратів системної дії є першочерговим, оскільки дозволяє регулювати чисельність комплексу шкідливих організмів, що пошкоджують кореневу систему і сходи озимих рослин. Ефективним буде додавання до суміші протруйників рістстимулюючих речовин, які підсилюють пригнічення патогенних організмів, створюючи на поверхні насінини плівку з органічних і мінеральних елементів, забезпечують живлення сходів на ранніх етапах розвитку рослини.

Протруюють насіння завчасно (за 2-3 тижні) або безпосередньо перед сівбою. Системними протруйниками, які знищують зовнішню і внутрішню інфекцію, краще оздоровлювати зерно за день або в день сівби. Завчасне протруювання особливо ефективне для захисту рослин від сажкових хвороб. Застосовують інсектицидно-фунгіцидні препарати на основі тіаметоксам, 262,5 г/л + дифеноконазол, 25 г/л + флудиоксоніл, 25 г/л. За нормою 1-2 л/т насіння ці протруйники ефективні проти спектру хвороб, зокрема, кореневих гнилей (фузаріозних, гельмінтоспоріозних, пітієвих), сажок, альтернаріозу. За норми 1,5-2 л/т посіви захищають від озимої совки, хлібного туруна, злакових мух, хлібної блішки. Інсектицидні препарати, що мають пролонговану дію та високу біологічну ефективність, сприяють зменшенню шкідливості ґрунтових фітофагів, сисних комах та, головним чином, запобігають розповсюдженню вірусів (знищуються попелиці, цикадки, які є вектором передачі вірусної інфекції): імідаклоприд, 700 г/л (0,25-0,5 кг/т), тіаметоксам, 350 г/л (0,4-0,5 л/т). За відсутності сажкових патогенів, протруювання насіння поєднують з його обробкою біопрепаратами (Планриз-БТ, в.с., 2 л/т), або регуляторами росту рослин, які підвищують схожість та енергію проростання насіння, стійкість рослин до несприятливих факторів середовища. Ці препарати володіють антистресовими властивостями, позитивно впливають на кущіння і забезпечують в кінцевому підсумку збільшення врожаю.

Всі роботи з протруєння насіння виконують з дотриманням вимог техніки безпеки при роботі з пестицидами і агрохімікатами. Протруєне насіння належить зберігати в прохолодному сухому приміщенні з вентиляцією. Слід пам’ятати, що обробка насіння перед посівом дає змогу захистити рослини на перших етапах органогенезу (проростки, сходи і молоді рослини у фазу кущення). На пізніх етапах за епіфітотійного розвитку хвороб без обробки фунгіцидами уникнути втрат урожаю неможливо.

 

Головний спеціаліст-

державний фітосанітарний інспектор                                                         Ціж Л.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано