Кам'янка-Бузька ДПІ інформує!

Дата: 18.09.2023 12:36
Кількість переглядів: 50

Фото без описуВиявили розбіжності по сплаті податків в Електронному кабінеті? Недостовірну інформацію буде виправлено за вашим зверненням

   Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області паовідомляє, що платник податків має можливість надіслати запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та фондами соціального та пенсійного забезпечення за даними органів ДПС за формою F/J1300204 через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету.

Згідно зі ст. 1 Закону України від 02 жовтня 1996 року № 393/96-ВР «Про звернення громадян» із змінами та доповненнями громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, зокрема із заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних та особистих прав і законних інтересів.

Отже, у випадку, коли платник податків вважає, що в меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету відображена недостовірна інформація за податками, зборами та єдиному внеску, (задвоєння оплати/нарахування, переплата/недоплата), платник може надіслати звернення до органу ДПС за основним або неосновним місцем обліку.

Відповідно до ст. 20 Закону № 393, такі звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання.

 

Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti//

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: https://t.me/tax_service_Lviv   

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».

Щодо пом’якшень у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг

   Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що процес фіскалізації в Україні не відбувся одномоментно, а тривав протягом багатьох років, запроваджувався поетапно та супроводжувався встановленням широкого спектру пільг для суб’єктів господарювання.

Відповідно до положень чинного законодавства України, починаючи із 01.01.2022 втратили дію пільги щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) або програмних РРО, а тому фізичні особи-підприємці (крім платників єдиного податку першої групи) при здійснені розрахунків за товари (послуги) зобов’язані застосовувати РРО або програмні РРО на загальних підставах.

У подальшому, у зв’язку із початком широкомасштабної військової агресії російської федерації проти України та введенням воєнного стану в Україні, Верховною Радою України, з метою адаптації бізнесу до нових умов, прийнято ряд законодавчих змін, зокрема, і до Закону України  «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

Так, Законом України від 03 березня 2022 року № 2118-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» розділ II «Прикінцеві положення» Закону № 265 доповнено пунктом 12, відповідно до якого тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону № 265 не застосовувались.

На сьогодні, у зв’язку із прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) відновлено відповідальність за порушення порядку здійснення розрахунків за товари (послуги).

Водночас, цим же Законом № 3219 низку суб’єктів господарювання звільнено від відповідальності за порушення вимог Закону № 265, що вчинені ними у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року.

(Крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор).

Починаючи з 01 жовтня 2023 року суб’єкти господарювання не нестимуть відповідальності за порушення вимог Закону № 265, вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на:

тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;

територіях активних бойових дій, – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;

територіях можливих бойових дій, – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.

(Крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів).

Також Законом № 3219 суттєво зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку, із 100 – 150 % до 25 – 50 % вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг), відповідно.

(Крім тих які зареєстровані платниками податку на додану вартість,  здійснюють діяльність з продажу підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

ДПС звертає увагу всіх платників податків, що добровільне виконання вимог законодавства у сферу торгівлі, громадського харчування та послуг, до якого відноситься і Закон № 265, вбереже суб’єктів господарювання від додаткових витрат у вигляді штрафних (фінансових) санкцій.

Наголошуємо, що ДПС при організації та здійсненні контрольно-перевірочних заходів, перевіряє лише тих суб’єктів господарювання, у діяльності яких існують ризики порушення податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Разом з цим, ДПС акцентує увагу, що виконання вимог законодавства, напряму чи опосередковано пов’язаного із поповненням державного бюджету, особливо під час воєнної агресії російської федерації проти України, є обов’язком кожного громадянина нашої держави!

Кожна сплачена копійка до державного бюджету гарантує:

належне забезпечення наших воїнів, які виборюють право народу України бути вільним;

своєчасні виплати тимчасово переміщеним особам та іншим соціально незахищеним групам населення;

наближає нашу перемогу та гарантує розвиток України.

Враховуючи викладене, ДПС сподівається на високий рівень правової свідомості суб’єктів господарювання та належне і добросовісне виконання обов’язків платника податків України

У Кам’янка-Бузькій ДПІ проводять тренінги для платників

     Заступник начальника Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Оксана Солонинка проводить тренінги для платників податків, під час яких роз’яснює податкові новації, навчає подавати звітність в електронному вигляді, користуватись електронними сервісами податкової служби.  Наразі актуальним є питання реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, адже підприємці, зокрема 2-4 груп спрощеної системи оподаткування, мають проводити розрахункові операції через РРО або програмні РРО.

Так, Оксана Солонинка звертає увагу підприємців на можливості використання безкоштовного ПРРО від ДПС, та роз’яснює, що ПРРО – це програмне рішення, застосовне для операційних систем Windows, Android, iOS, та Web-версія, яке інтегрується з фіскальним сервером ДПС. Серед функціональних можливостей ПРРО від ДПС, основними є відкриття/закриття/автозакриття зміни; формування, реєстрація, видача чеків; додавання товарів/послуг у чек з номенклатури; друк та відправка фіскальних чеків покупцям на електронну пошту/месенджери; ведення довідників номенклатури (експорт/імпорт даних); ведення довідника ставок податків; використання сканера штрихкодів; додавання штрихкоду марки акцизного податку; різні форми розрахунку(готівкова/безготівкова/змішана); оформлення знижки/повернення товару на окремий товар/чек; формування та перегляд X-звіту, Z-звіту; відправка Z-звіту до фіскального сервера; перехід/вихід у/з режиму офлайн із можливістю збереження/передачі даних до фіскального сервера. 

Фахівець інформує платників, що Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2021 року № 1359) (далі – Постанова № 1336) затверджений Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. Пунктом 1 Переліку встановлено, що суб’єкти підприємницької діяльності у тому числі фізичні особи – підприємці, які сплачують єдиний податок, мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО та/або ПРРО з використанням РК та КОРО при здійсненні роздрібної торгівлі на території села, селища товарами (крім підакцизних товарів).

Пункт 1 Переліку не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:

- така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;

- такими фізичними особами – підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет;

- сільськими, селищними, міськими радами прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села РРО та/або ПРРО для форм і умов проведення діяльності, визначених у п. 1 Переліку

Про обов’язок застосовувати РРО/ПРРО – під час робочих зустрічей з платниками

   Під час робочих зустрічей з платниками податків фахівці Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформують про обов’язок кожного підприємця, окрім платників єдиного податку І групи, застосовувати реєстратор розрахункових операцій при здійсненні готівкових розрахунків.  

Податківці роз’яснюють, що ДПС пропонує безоплатне програмне забезпечення для використання в якості ПРРО, яке не потребує фінансових витрат та спеціальних навичок користувача, а завантажити його можна на офіційному вебпорталі ДПС за адресою: Головна/БАНЕР/програмні РРО https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/

В оновленій версії програмного забезпечення безоплатного  ПРРО від  ДПС для операційних систем Android та iOS:

- додано можливість використання  КЕП у форматі .pfx;

- удосконалено механізм повернення з ПРРО, що використовується, чеків, які були сформовані іншим ПРРО, що належить/належав одному суб'єкту господарювання;

- виключено обмеження щодо перегляду чеків у модулі «Історія операцій», сума яких перевищує 1 млн грн;

- удосконалено функціонал щодо перевірки стабільності інтернет-з’єднання та з’єднання з Фіскальним сервером контролюючого органу при виході ПРРО з режиму офлайн.

Також  працівники інспекції  звертають увагу представників бізнесу, що з 1 жовтня 2023 року відновлено застосування штрафних санкцій за невидачу фіскального чека. У разі встановлення контролюючим органом фактів порушень, до суб'єктів господарювання будуть застосовуватись фінансові санкції, у розмірі від 25% до 150% вартості реалізованого товару.

Черговий телефонний сеанс «гаряча лінія» відбувся у Кам’янка-Бузькій ДПІ

 

 

 

 

Наскрізна тема прямого спілкування – застосування касових апаратів, програмних РРО суб’єктами господарювання, відповідальність за не проведення належних готівкових розрахунків, невидачу чеків. Цього разу на запитання платників податків відповідала заступник начальника Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Оксана Солонинка. Посадовиця вкотре нагадала основні податкові новації, які чекають на суб’єктів господарювання з жовтня цього року. Адже з цього часу набуває чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Фахівець наголосила, що даним документом відновлено відповідальність суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

«Відтак, з жовтня цього року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, до порушників будуть застосовуватись фінансові санкції,» – конкретизувала Оксана Солонинка.

Також нагадала, що суб’єкти господарювання, які проводять розрахункові операції зобов’язані застосовувати традиційні касові апарати або програмні РРО. За її словами, програмні РРО можна безкоштовно отримати в податковій службі. Для цього суб’єкту господарювання необхідно отримати електронний підпис, зареєструвати господарську одиницю (подання форми 20-ОПП), встановити програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій, який є в наявності, це може бути комп’ютер, смартфон чи планшет. Наступний крок – реєстрація касового апарату (подання заяви 1-ПРРО) та касирів (подання форми 5-ПРРО). Надалі користувач може вводити товари, редагувати дані тощо. Після цього вже можна відкривати зміну, реєструвати розрахункові операції та відправляти електронні чеки. 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано