Кам’янка-Бузька ДПІ інформує!

Дата: 11.07.2023 10:07
Кількість переглядів: 85

Фото без описуЩодо трудових договорів (угод) за сумісництвом

      Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Згідно з ч. 2 ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Це дозволяє працівникам, крім основного трудового договору, додатково укладати трудові договори (угоди) за сумісництвом.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 року № 1306 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» визнано такими, що втратили чинність, а саме: 

- постанову Кабінету Міністрів України від 3 квітня 1993 року № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій»;

- постанову Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 року № 81 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції».

Наразі оплата праці за сумісництвом регулюється КЗпП.

Згідно із вимогами ст. 1021 КЗпП та ст. 19 Закону України «Про оплату праці» сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця – фізичної особи.

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Додатково повідомляємо, що особа не може виконувати свої трудові обов’язки одночасно (в одні й ті ж години) за основним місцем роботи і місцем роботи за сумісництвом. 

Скасовано окремі пільгові режими оподаткування

    Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інфомує, що з 01 липня 2023 року припинено дію норм Податкового кодексу України (далі – Кодекс), якими встановлювалися окремі пільгові режими оподаткування: 

● завершилася дія окремих правил оподаткування ПДВ та акцизним податком операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними пунктом 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу (пункт 82 підрозділу 2, пункт 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу), зокрема: 

- відновлено оподаткування ПДВ за ставкою 20 % операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України пального (бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними пунктом 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу, нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00) (крім випадків, коли такі товари відповідно до Кодексу оподатковуються ПДВ за ставкою 0 %), 

- відновлено базові ставки акцизного податку, встановлені підпунктом 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 Кодексу на бензини моторні, інші нафтопродукти, на важкі дистиляти та на паливо моторне альтернативне; 

● завершилася дія карантину, запровадженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 № 338-р «Про переведення єдиної державної системи цивільного захисту у режим надзвичайної ситуації» (з урахуванням внесених змін і доповнень) з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (COVID-19), зокрема: 

- скасовано встановлений пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України та/або операцій з постачання на митній території України товарів, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 року № 224, 

- припинено дію пункту 72 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, згідно з яким операції, передбачені пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу та/або підпунктом 197.1.15 пункту 197.1 статті 197 розділу V Кодексу, що здійснювалися громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями під час карантину, не включалися ними при обрахунку загальної суми для цілей обов’язкової реєстрації платником ПДВ, - скасовано тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів, 

- почали застосовуватися до виробників лікарських засобів загальні вимоги щодо особливостей оподаткування, цільового використання та погашення податкових векселів, які встановлені статтею 229 розділу VІ Кодексу при виробництві дезінфекційних засобів, з використанням спирту етилового, який оподатковується за ставкою 0 гривень за 1 літр 100- відсоткового спирту, 

- для платників податку на прибуток підприємств припинено застосування різниць, визначених Кодексом, щодо зменшення фінансового результату до оподаткування на суму доходу, включеного до складу доходів звітного періоду за правилами бухгалтерського обліку у вигляді: 

отриманої одноразової компенсації суб’єктам господарювання відповідно до Закону України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»; 

списаних штрафних санкцій і пені відповідно до пункту 23 та списаного податкового боргу відповідно до пункту 24 та підпункту 26.2 пункту 26 підрозділу 10 розділу XX Кодексу. 

Крім того, нагадуємо, що з 01 квітня 2023 року наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення» (далі – Наказ № 148) було запроваджено використання структурованого формату реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції. 

При цьому, до 01 липня 2023 року діяв перехідний період, протягом якого платники, які використовують єдиний рахунок, мали можливість заповнювати реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції у порядку, передбаченому наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666. 

З редакцією тексту Наказу № 148 можна ознайомитися скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.tax.gov.ua).

Інтерактивна податкова карта доступна для користувачів

      Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інфомує, що Державна податкова служба поновлює роботу інтерактивних податкових сервісів, зокрема, Інтерактивної податкової карти України.

«ДПС підтримує курс фіскальної децентралізації для забезпечення фінансової незалежності місцевих бюджетів, що посилює спроможність територіальних громад», – повідомила очільниця ДПС Тетяна Кірієнко.

Так, Інтерактивна податкова карта України дає змогу в онлайн-режимі у будь-який час без звернення до органів ДПС отримувати актуальну податкову інформацію щодо агрегованих показників в частині сплачених сум податкових платежів, нарахованих податкових зобов’язань, надміру сплачених сум та суми платежів.

Інформація надається по Україні та у розрізі:

- регіонів;

- територіальних громад;

- видів економічної діяльності;

- податків;

- видів бюджетів;

- систем оподаткування;

- за організаційно-правовими формами;

- типом платника (фізичні та юридичні особи);

- статусом платника (великий, середній, малий бізнес та неприбуткові бюджетні установи).

Податкова карта доступна користувачам на вебпорталі ДПС та у відкритій частині Електронного кабінету.

Податківці проводять тренінги для платників податків

    Фахівці Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області на щоденних тренінгах розповідають платникам податків про електронні сервіси податкової служби та подання  звітності онлайн.

Так, постійно наголошується, що за допомогою сервісу «Електронний кабінет» авторизовані платники мають можливість в режимі онлайн подати та переглянути подану звітність, перевірити стан розрахунків з бюджетом чи зареєструвати програмний РРО, а громадяни можуть отримати попередньо заповнену декларацію про доходи та майновий стан на підставі даних Державного реєстру, а також додати до декларації копії первинних документів.

Крім того, на таких тренінгах надаються практичні рекомендації щодо подання платниками податкової звітності в електронній формі, заповнення декларації про майновий стан та доходи за минулий рік, з метою отримання податкової знижки; подання повідомлення про об’єкти оподаткування за допомогою Електронного кабінету. Крім цього, постійно нагадується присутнім про їх обов’язок повідомляти податкову службу за основним місцем обліку про всі об’єкти оподаткування і об’єкти пов’язані з оподаткуванням за формою 20-ОПП протягом 10 робочих днів після їх реєстрації чи відкриття.

Також наголошується підприємцям про обов’язок застосування РРО чи ПРРО при проведенні розрахункових операцій готівкою. Звертається увагу, що електронні сервіси ДПС працюють цілодобово і скористатись ними можна як із персональних комп’ютерів, так і з смартпристроїв. Єдина вимога для подання звітності в електронному вигляді є наявність кваліфікованого електронного підпису, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів. 

На «гарячій лінії» – про актуальні питання оподаткування

   У Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбулася телефонна «гаряча лінія» для платників податків. Відповідала на запитання платників СДІ Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Ольга Сокирко.

Додзвонювачі насамперед цікавилися актуальними новаціями щодо оподаткування земельних ділянок та нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, особливостями нарахування даних податків та термінами їх сплати. Також чимало платників цікавилися питанням застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО під час торгівлі чи наданні послуг за готівкові кошти. 

Окрім цього, фахівець розповіла платникам про можливості пошуку актуальних роз’яснень у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДПС та про електронні сервіси ДПС. 

Кам’янка-Бузька ДПІ: практична та інформаційно-роз’яснювальна допомога платникам податків

    Хто має право на податкову знижку, у які терміни та у який спосіб можна подати декларацію, які витрати дозволені до включення до податкової знижки – на ці та інші запитання щодня відповідають податківці Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області

Ось і цього разу фахівці інспекції проконсультували громадян, які завітали в Центр обслуговування платників, що діє при інспекції, щодо права на отримання податкової знижки, допомогла у заповненні декларації. 

Також нагадали, що для оформлення податкової знижки необхідні такі основні документи, як копія паспорта; довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку; довідка про заробітну плату, отриману протягом звітного року; копії документів, що підтверджують сплату (квитанції, платіжні доручення тощо); документ, що підтверджує ступінь споріднення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб), якщо витрати здійснено на користь члена сім’ї.

Подати декларацію можна через Електронний кабінет платника (https://cabinet.tax.gov.ua/) при наявності електронного цифрового підпису.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано