Кам’янка-Бузька ДПІ інформує!

Дата: 07.06.2023 14:44
Кількість переглядів: 61

Фото без описуРеєструємо РРО та ПРРО: основні моменти

           У Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нещодавно відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО). На запитання платників податків відповідала головний державний інспектор Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Руслана Браташ.

Під час «гарячої лінії» додзвонювачі цікавились первинною реєстрацією РРО в контролюючому органі. Саме первинній реєстрації підлягають моделі (модифікації) РРО, що містяться у першій частині Реєстру РРО та раніше не були зареєстровані, тобто які не експлуатувалися (нові).

Цікавило платників, де можна перевірити реєстрацію РРО та ПРРО. Так, суб'єкт господарювання може перевірити реєстрацію всіх зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних РРО у відкритій частині Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua), в меню Реєстри у вкладці «Інформація про РРО» шляхом пошуку за їх даними.

Чимало запитань прозвучало і стосовно послідовності дій платника для реєстрації програмного РРО. Фахівець роз’яснила, що суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п.63.3 ст.63 Податкового кодексу України.

Така реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію ПРРО за формою №1-ПРРО, що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій. Після включення ПРРО до реєстру ПРРО такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання. Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами. 

Звернено увагу платників, що якщо відбулося перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщений об’єкт оподаткування, то платник податків надає до контрольного органу за основним місцем обліку повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування. Повідомлення подається з метою уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження цієї господарської одиниці.

На всі запитання платникам були надані вичерпні відповіді.

Оновлено структуру «Онлайн-навчання» для платників

      Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що для зручності користувачів ДПС оновила структуру розділу «Онлайн-навчання». Увагу сфокусовано на інформаційних потребах та комфортності платників у пошуку необхідної податкової інформації.  

Всі матеріали розподілені за трьома блоками. У першому міститься інформація по окремих видах податків. Платнику достатньо обрати розділ з назвою того податку, яким він цікавиться, а далі підрозділи зорієнтують у напрямі пошуку потрібної інформації.

У цьому блоці платники можуть переглянути форми декларацій, інструкції з їх заповнення, особливості, на які потрібно звернути увагу платникам, роз’яснення законодавства тощо.

У другому блоці сконцентровано інформацію щодо податкових процедур. Зокрема, платники можуть переглянути матеріали з питань зупинення реєстрації податкової накладної, застосування РРО/ПРРО, сплати податків та єдиного внеску, погашення податкового боргу.

Цікавитеся роботою Е-кабінету, Контакт-центру ДПС, електронними довірчими послугами – тоді пропонуємо перейти до третього блоку. Він – сервісний, тут згруповані матеріали, які роз’яснюють особливості використання податкових сервісів. Наприклад, наші рекомендації допоможуть отримати інформацію про бізнес-партнера в Електронному кабінеті, подати звітність через Електронний кабінет, отримати облікову карту платника податків та відомості з ДРФО та багато іншого.

Розділ «Онлайн-навчання» мобільний. Він доповнюватиметься новими підрозділами відповідно до потреб платників податків. Вся інформація викладена у відео, презентаційних та текстових матеріалах, які постійно оновлюються та доповнюються.

Розміщений розділ «Онлайн-навчання» на головній сторінці вебпорталу ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.

Користуйтесь, пропонуйте – реалізуємо!

Нагадаємо, що розділ «Онлайн-навчання» запрацював з 25 квітня 2023 року. З цього часу у ньому вже розміщено понад 150 матеріалів.

Податківці Камянеччини продовжують інформувати платників про новації податкового законодавства

   Нещодавно працівниками Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області проведено робочу зустріч з платниками податків, де було роз’яснено норми діючого податкового законодавства

Під час зустрічі фахівці інспекції розповіли присутнім про обов’язкове застосування РРО чи ПРРО під час здійснення торгівлі чи наданні послуг за готівкові кошти, про порядок подання декларації про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки.

Також було поінформовано присутніх про діючі електронні сервіси ДПС України, зокрема «Електронний кабінет». Через приватну частину громадяни можуть подати декларацію про майновий стан і доходи, отримати довідку про доходи, переглянути розрахунки з бюджетом, зареєструвати програмний РРО та отримати податкове повідомлення-рішення про сплату майнових податків.

Крім того було повідомлено, що з 1 квітня діє новий порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення. При цьому зауважила, що для всіх платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 1 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, єдиного внеску використовувати і старий формат реквізиту «Призначення платежу». 

Про проведення тренінгу для платників

    У приміщенні Центру обслуговування платників Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся тренінг з платниками податків щодо основних змін податкового законодавства.

Платникам роз’яснено особливості кампанії декларування доходів громадян за 2022 рік, зокрема подання громадянами декларації про майновий стан і доходи, які отримували доходи від спадщини та дарування, прощеного боргу, доходи від продажу рухомого та нерухомого майна, доходи від інвестиційного прибутку, іноземні доходи та інші доходи.

Також платники на зустрічі цікавилися особливостями нарахування та сплати земельного податку з фізичних осіб та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

До уваги платників податків! Продовжує роботу Комунікаційна податкова платформа!

    Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що продовжує працювати новий формат спілкування - Комунікаційна платформа!

За допомогою цієї платформи комунікації з бізнес-спільнотою і громадськістю проходять оперативно та якісно.

Мета її функціонування – забезпечення нового формату взаємодії з бізнес-спільнотою, громадськістю, та оперативного прийняття управлінських рішень керівництвом ДПС.

Для забезпечення ефективного зворотного зв'язку створено електронну скриньку комунікаційної податкової платформи - lv.ikc@tax.gov.ua

З метою підвищення ефективності розгляду звернень рекомендуємо вказувати назву.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано