Податкова інформує!

Дата: 02.06.2023 14:05
Кількість переглядів: 47

Фото без описуІндивідуальна податкова консультація

     Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що для формування та надсилання звернення на отримання індивідуальної податкової консультації в електронній формі платник може скористатися меню «Індивідуальні податкові консультації» приватної частини Електронного кабінету (cabinet.tax.gov.ua).

При формуванні індивідуальної податкової консультації:

- оберіть контролюючий орган, 

- заповніть адресу для листування, контактний телефон, електронну адресу,

- зазначте необхідність отримання податкової консультації,

- збережіть, підпишіть та надішліть сформоване звернення. 

Інформація щодо отримання і реєстрації звернення в контролюючому органі та надіслана в Електронний кабінет індивідуальна податкова консультація в електронній формі містяться в режимі «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи».

ДПС нагадує про наближення терміну запровадження Загального стандарту звітності CRS

       З набранням чинності змін до податкового законодавства щодо імплементації в Україні Загального стандарту звітності CRS фінансові агенти з 1 липня 2023 року зобов’язані вживати заходи належної комплексної перевірки з метою виявлення підзвітних рахунків та щороку, до 1 липня, подавати до ДПС звіт про підзвітні рахунки.

Вперше звіт про підзвітні рахунки потрібно буде подати у 2024 році за друге півріччя 2023 року (перший звітний період). У подальшому звітним періодом вважатиметься попередній календарний рік.

ДПС спільно з Мінфіном за підтримки Програми Європейського Союзу з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM) з метою забезпечення своєчасної реалізації всіх підготовчих етапів, необхідних для імплементації в Україні Загального стандарту звітності CRS, здійснює розробку підзаконних нормативно-правових актів.

Зокрема, розроблено проєкт Порядку взяття на облік та зняття з обліку фінансових агентів, які є підзвітними фінансовими установами для цілей Багатосторонньої угоди CRS та Загального стандарту звітності CRS (підпункт 39-3.3.3 пункту 39-3.3 статті 39-3 ПКУ).

Проєкт Порядку передбачає, що взяттю на облік у ДПС підлягають усі фінансові установи, які є підзвітними фінансовими установами для цілей Багатосторонньої угоди CRS та Загального стандарту звітності CRS (далі – ПФУ). ПФУ подає заяву про взяття її на облік у ДПС протягом 60 календарних днів після встановлення нею статусу ПФУ.

Звертаємо увагу на те, що ПФУ, які подаватимуть звіти про підзвітні рахунки виключно за себе, стають на облік один раз.

Якщо ПФУ є інститутом спільного інвестування (пайовим або корпоративним інвестиційним фондом), то за таку ПФУ звітність подає компанія з управління активами, яка здійснює управління активами відповідного інституту спільного інвестування (пункт 39-3.11 статті 39-3 ПКУ). Реєстрація інституту спільного інвестування як ПФУ також здійснюється за заявою компанії з управління активами. Для цього компанія з управління активами подає заяву про її взяття на облік як ПФУ та про взяття на облік усіх інститутів спільного інвестування цієї компанії з управління активами, які також є ПФУ.

За загальним правилом (якщо установа подає звітність лише за себе) фінансова установа береться на облік як ПФУ за податковим номером.

Якщо реєстраційну заяву подає компанія з управління активами для взяття на облік інституту спільного інвестування, то реєстраційний номер інституту спільного інвестування як ПФУ формується з податкового номеру компанії з управління активами та номеру реєстрації відповідного інституту спільного інвестування в ЄДРІСІ.

Ознайомитися з проєктом Порядку, а також іншими документами та матеріалами з питань імплементації Загального стандарту звітності CRS можна за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/crs/normativno-pravovi-akti.  

Задекларована праця допомагає розвивати бізнес

         Підтримуєте молодь і надаєте робоче місце? Держава вам допоможе.

За працевлаштування безробітних осіб з числа молоді компенсується 50 відсотків мінімальної заробітної плати упродовж 6 місяців (з 29.04.2023).

В розмірі єдиного внеску (не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску) проводиться компенсація за працевлаштування не менше ніж на два роки осіб, які:

·         мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць;

·         перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад шість місяців (з 29.04.2023).

Податківці Камянеччини продовжують інформувати платників про новації податкового законодавства

     Нещодавно заступником начальника Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Оксаною Солонинкою проведено робочу зустріч з платниками податків, де вона роз’яснила норми діючого податкового законодавства

Під час зустрічі заступник начальника розповіла присутнім про обов’язкове застосування РРО чи ПРРО під час здійснення торгівлі чи наданні послуг за готівкові кошти, про порядок подання декларації про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки.

Також Оксана Солонинка поінформувала про діючі електронні сервіси ДПС України, зокрема «Електронний кабінет». За її словами через приватну частину громадяни можуть подати декларацію про майновий стан і доходи, отримати довідку про доходи, переглянути розрахунки з бюджетом, зареєструвати програмний РРО та отримати податкове повідомлення-рішення про сплату майнових податків.

Крім того фахівець податкової інспекції повідомила, що з 1 квітня діє новий порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення. При цьому зауважила, що для всіх платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 1 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, єдиного внеску використовувати і старий формат реквізиту «Призначення платежу». 

У Кам’янка-Бузькій ДПІ відбулася «гаряча лінія»

    Днями у Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбулася «гаряча лінія» щодо особливостей декларування доходів громадян та з інших питань податкового законодавства. На запитання платників податків відповідав начальник   Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Тарас Печора.

Найбільша кількість запитань стосувалися декларування доходів, отриманих у 2022 році.  

Тарас Печора поінформував платників податків щодо підстав для подання податкової декларації про майновий стан і доходи, граничних строків сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік, а також ознайомив з переліком витрат, дозволених для включення до податкової знижки. Водночас зазначив, що скористатися правом на податкову знижку та подати декларацію та копії первинних документів, фізичні особи мають право до 31 грудня 2023 року.

Податківець детально роз’яснив, що податкова декларація про майновий стан і доходи за 2022 рік подається за вибором платника податків за місцем своєї податкової адреси особисто, або уповноваженою на це особою, поштою або засобами електронного зв’язку, та порекомендувала скористатись саме електронним форматом звітування, адже це зручно і просто. 

Тарас Печора відповів на питання додзвонювачів щодо нелегального працевлаштування, яке для найманих працівників має негативні наслідки не лише для бюджетів, але й для самих найманих працівників. У першу чергу, це відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівника: права на відпустку, на оплату листків непрацездатності тощо. Також неофіційно працевлаштовані громадяни втрачають пенсійний стаж та можливість отримання державної допомоги у разі втрати роботи. 

Платники запитували й про порядок застосування РРО/ПРРО. Зокрема, цікавилися особливостями застосування програмного РРО у випадку відсутності зв’язку ПРРО з фіскальним сервером ДПС та іншими питаннями.  

Тренінг для платників – у Кам’янка-Бузькому ЦОПі

     У приміщенні Центру обслуговування платників Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся тренінг з платниками податків щодо основних змін податкового законодавства.

Платникам роз’яснено особливості кампанії декларування доходів громадян за 2022 рік, зокрема подання громадянами декларації про майновий стан і доходи, які отримували доходи від спадщини та дарування, прощеного боргу, доходи від продажу рухомого та нерухомого майна, доходи від інвестиційного прибутку, іноземні доходи та інші доходи.

Також платники на зустрічі цікавилися особливостями нарахування та сплати земельного податку з фізичних осіб та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано