Що таке НОРОВІРУС❓🤔

Дата: 02.06.2023 08:54
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

#Норовірус - це дуже заразний вірус, який спричиняє блювання та діарею. Люди різного віку можуть інфікуватися та захворіти ним. Ним можна хворіти багато разів у житті, адже існує багато різних типів норовірусів.

Норовірусна інфекція (інша назва «шлунковий грип») - гостре вірусне захворювання, що проявляється переважно синдромом гастроентериту.

📌Шляхи зараження норо- вірусом:

1. Контактно-побутовий : вірус потрапляє в організм із немитих рук, предметів побуту, посуду.

2. Харчовий: інфекція стає наслідком вживання в їжу немитих плодів або продуктів, які були заражені хворою людиною під час приготування їжі.

3. Водний: випивається вода, що містить вірус. Продукти вирощуються або збираються із забрудненою водою, наприклад, устриці, зібрані із забрудненої води або фрукти та овочі, що зрошуються забрудненою водою в полі;

4. Повітряно-крапельний: зараження відбувається внаслідок вдихання повітря, що містить вірусні частинки.

‼️Найпоширеніші симптоми норовірусу:

👉діарея;

👉нудота, блювота;

👉біль у животі;

👉лихоманка, головний біль;

👉біль у тілі.

🤢Норовірус викликає запалення шлунка чи кишківника (гострий гастроентерит).

Симптоми зазвичай розвиваються через 12-48 год. після контакту з норовірусом. Більшість людей з норовірусною інфекцією одужують протягом 1-3 днів. Якщо у вас норовірусна інфекція, ви можете почуватися дуже погано, у вас може бути блювання або діарея багато разів на день. ‼️Як наслідок, це може призвести до зневоднення (особливо в маленьких дітей, людей похилого віку та людей з іншими захворюваннями).

❓Як вберегтись від нововірусу❓

✅Дотримуйтесь правильної гігієни рук. Ретельно вимивайте руки водою з милом (особливо після відвідування туалету або зміни підгузків; перед їжею, приготуванням або обробкою їжі, перед прийомом ліків).

✅Безпечно поводьтеся з їжею та ретельно готуйте її. Ретельно мийте фрукти та овочі перед їх приготуванням та вживанням їх в їжу, готуйте устриці та інші молюски. ✅Памятайте, що норовіруси відносно стійкі до нагрівання та можуть витримувати температуру до 145°F. Не допускайте хворих немовлят та дітей у місця, де обробляються та готуються продукти.

✅Ви не повинні готувати їжу для інших або надавати медичну допомогу, поки ви хворієте та протягом щонайменше 2 дні після зникнення симптомів. Це також стосується хворих працівників ресторанів, шкіл, дитячих садків та інших місць, де люди можуть піддаватися впливу норовірусу.

✅Очищайте та дезінфікуйте поверхні. Якщо у когось блювота чи діарея, завжди ретельно очищайте та негайно дезінфікуйте все це місце. Одягніть гумові або одноразові рукавички і протріть всю поверхню паперовими рушниками, потім продезінфікуйте область за допомогою побутового засобу для чищення.

✅Ретельно періть білизну.

🚰Якщо у вас норовірусна інфекція, вам слід пити багато рідини, аби поповнити втрату рідини під час блювання та діареї. Це допоможе запобігти зневодненню.

🚑Якщо ви вважаєте, що ви або хтось, кого ви доглядаєте, сильно зневоднені, зверніться до лікаря!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано