Інгібітори протонної помпи (ІПП)!

Дата: 31.05.2023 09:37
Кількість переглядів: 24

Фото без опису

💊 Інгібітори протонної помпи (ІПП) - це група лікарських засобів, які інгібують насос H+/K+ АТФази в парієтальних клітинах шлунка, що знижує секрецію соляної кислоти. Найпоширенішим способом введення є пероральний, але ліки також можна вводити внутрішньовенно.

📝 ЛЗ: омепразол, лансопразол, пантопразол, рабепразол

🥼 Показання: виразкова хвороба, профілактика стресової виразки, ГЕРХ, гастрит, синдром Золлінгера-Еллісона, інфекція Helicobacter pylori, як компонент потрійної та четвертинної терапії, виразки, які викликані НПЗЗ.

🍎 Кислотолабільний → у формі кислотостійких таблеток або капсул, вкритих кишковорозчинною оболонкою. Проходять через шлунок → всмоктуються в лужному просвіті кишечника. Біодоступність знижується при наявності їжі у шлунку, тому його слід приймати за 30–60 хвилин до прийому їжі.

✔️ Швидкий метаболізм у печінці ферментами цитохрому Р450: CYP2C19, CYP3A4.

🔸Клопідогрель потребує CYP219 для дії, тому одночасне застосування ІПП може ↓ антикоагулянтну та антитромбоцитарну дію. Також ↓ ефективність теофіліну, інгібіторів протеази.

🔺 При тяжких захворюваннях печінки необхідне зниження дози.

🔻 ІПП пригнічують метаболізм: варфарину, діазепаму, фенітоїну, що призводить до підвищення концентрації цих ЛЗ у плазмі крові та подальшої токсичності.

😳 Загальні побічні ефекти: діарея, головний біль, біль у животі.

🟩 Харчові побічні ефекти при тривалій терапії: порушення всмоктування вітаміну В12; ↓ засвоєння кальцію → ↑ ризик переломів у літніх людей; дефіцит заліза; гіпомагніємія.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано