Кам’янка-Бузька ДПІ інформує!

Дата: 01.05.2023 16:41
Кількість переглядів: 68

Фото без описуДержавна реєстрація – обов’язкова передумова початку здійснення господарської діяльності

      Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нагадує платникам податків та громадянам про необхідність реєстрації суб’єктами господарювання у випадку здійснення системної господарської діяльності з продажу товарів (надання послуг). Це – обов’язкова передумова початку здійснення господарської діяльності.

Відсутність державної реєстрації призводить до притягнення відповідних посадових осіб до адміністративної (ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та, в певних випадках, до кримінальної (ст. 201 Кримінального кодексу України) відповідальності.

Багато українських підприємців нехтують обов’язком реєстрації підприємницької діяльності. Такий підхід є цілком неприйнятним, порушує встановлені законом вимоги, а саме:

- здійснення господарської діяльності без державної реєстрації;

- використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та відсутність мінімальних соціальних гарантій;

- виплата заробітної плати «в конвертах»;

- продаж товару, який придбаний без документів, або імпортований без офіційного митного оформлення;

- непроведення розрахунків через РРО/ПРРО;

- проведення розрахунків через банківські картки фізичних осіб;

- ухилення від сплати податків тощо.

Державна реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності здійснюється та регулюється Податковим кодексом України, Законами України «Про підприємництво» від 07 лютого 1991 року № 698-ХІІ (із змінами), «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15 травня 2003 № 755-IV (із змінами) та іншими законодавчими актами.

ДПС постійно отримує інформацію про факти здійснення системної господарської діяльності без державної реєстрації. Всі випадки досліджуються та перевіряються працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи реагування, в тому числі податкові перевірки.

Оновлено довідник типів об’єктів оподаткування для форми № 20-ОПП

   Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інфомує, що Державна податкова служба України на вебпорталі ДПС оприлюднила за посиланням https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html оновлений довідник типів об'єктів оподаткування (станом на 24.04.2023 року). Він налічує 451 позицію.

Нагадаємо, об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Тип об'єкта оподаткування слід вказувати в колонці 3 табличної частини форми № 20-ОПП.

Повідомлення про об'єкти оподаткування чи об'єкти, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадять діяльність, за формою № 20-ОПП подають протягом 10-ти робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків відповідно до п. 8.4 Наказу Мінфіну від 09.12.2011 № 1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів» із змінами та доповненнями.

Заява про включення до Реєстру волонтерів тепер також у ЕК «Для громадян»

     Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інфомує, що подання заяви про включення до Реєстру волонтерів в електронній формі в Електронному кабінеті можливо у режимі «Заява до Реєстру волонтерів» у ЕК «Для громадян» або у «Введення звітності» режиму «Додатково».

Для подання заяви потрібно:

- пройти ідентифікацію,

- увійти до особистого кабінету,

- обрати режим «Заява до Реєстру волонтерів» у ЕК «Для громадян»

або

- заповнити форму F1308302 у «Введення звітності» з режиму «Додатково»,

- підписати та надіслати заяву до контролюючого органу.

Тренінг для платників – у ЦОПі Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області

       У приміщенні Центру обслуговування платників Кам’янка-Бузької ДПІ відбувся тренінг з платниками податків щодо основних змін податкового законодавства. На запитання платників відповідали фахівці інспекції.

Платникам роз’яснено особливості кампанії декларування доходів громадян за 2022 рік, зокрема подання громадянами декларації про майновий стан і доходи, які отримували доходи від спадщини та дарування, прощеного боргу, доходи від продажу рухомого та нерухомого майна, доходи від інвестиційного прибутку, іноземні доходи та інші доходи.

Також платники на зустрічі цікавилися особливостями нарахування та сплати земельного податку з фізичних осіб та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

У Кам’янка-Бузькій ДПІ відбулася «гаряча лінія»

    Днями у Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбулася «гаряча лінія» щодо особливостей декларування доходів громадян та з інших питань податкового законодавства. На запитання платників податків відповідала заступник начальника інспекції Оксана Cолонинка.

Найбільша кількість запитань стосувалися декларування доходів, отриманих у 2022 році.  

Фахівець поінформувала платників податків щодо підстав для подання податкової декларації про майновий стан і доходи, граничних строків сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік, а також ознайомила з переліком витрат, дозволених для включення до податкової знижки. Водночас зазначила, що скористатися правом на податкову знижку та подати декларацію та копії первинних документів, фізичні особи мають право до 31 грудня 2023 року.

Податківиця детально роз’яснила, що податкова декларація про майновий стан і доходи за 2022 рік подається за вибором платника податків за місцем своєї податкової адреси особисто, або уповноваженою на це особою, поштою або засобами електронного зв’язку, та порекомендувала скористатись саме електронним форматом звітування, адже це зручно і просто. 

Оксана Солонинка відповіла на питання додзвонювачів щодо нелегального працевлаштування, яке для найманих працівників має негативні наслідки не лише для бюджетів, але й для самих найманих працівників. У першу чергу, це відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівника: права на відпустку, на оплату листків непрацездатності тощо. Також неофіційно працевлаштовані громадяни втрачають пенсійний стаж та можливість отримання державної допомоги у разі втрати роботи. 

Платники запитували й про порядок застосування РРО/ПРРО. Зокрема, цікавилися особливостями застосування програмного РРО у випадку відсутності зв’язку ПРРО з фіскальним сервером ДПС та іншими питаннями.  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано