Кам’янка-Бузька ДПІ інформує!

Дата: 20.03.2023 14:27
Кількість переглядів: 101

Фото без описуДо уваги платників ПДВ: з 1 квітня 2023 року буде діяти нова форма податкової накладної

    Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що з 01.04.2023 набирає чинності наказ Міністерства фінансів України від 28 грудня 2022 року № 463 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11 січня 2023 року за № 60/39116 (зі змінами), який опубліковано в Офіційному віснику України від 02.02.2023 № 11 (далі – наказ Мінфіну № 463).

Відповідно до наказу Мінфіну № 463 у новій редакції, зокрема, затверджено форми:

  • податкової накладної;
  • податкової декларації з податку на додану вартість;
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість.

Таким чином, застосування нових форм, затверджених наказом Мінфіну № 463, починається з:

  • 1 квітня 2023 року – для податкових накладних та розрахунків коригування кількісних та вартісних показників до податкових накладних, які з вказаного періоду платники зобов’язанні реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (у тому числі і податкові накладні та розрахунки коригування кількісних та вартісних показників до таких накладних, які складені до 01.04.2023 та не зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних);
  • з 1 травня 2023 року – для податкової декларації з податку на додану вартість, тобто яка подається починаючи із звітного (податкового) періоду за квітень 2023 року.

Також, починаючи з 1 травня 2023 року, за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Транспортний податок: які транспортні засоби є обʼєктом оподаткування

        Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що відповідно до підпункту 267.2.1 пункту 267.2 статті 267 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі (далі – Мінекономіки), за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року, виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року Мінекономіки на своєму офіційному вебсайті розміщує перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі – Перелік об’єктів оподаткування), який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.

Перелік об’єктів оподаткування поточного податкового (звітного) року розміщено на вебсайті Мінекономіки (www.me.gov.ua), який включає 230 моделей легкових автомобілів, що є об’єктами оподаткування транспортним податком у поточному податковому (звітному) періоді – 2023 році.

У Кам’янка-Бузькій ДПІ обговорили нагальні питання оподаткування

     У Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбулася робоча зустріч фахівців інспекції з платниками податків з питань роз’яснення податкового законодавства щодо порядку нарахування мінімального податкового зобов’язання за 2022 рік, необхідності своєчасної та в повному обсязі сплати податків до бюджету, оформлення трудових відносин з найманими працівниками, належного заповнення платіжних документів.

Податківці нагадали присутнім про обов’язкове застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп при проведенні розрахункових операцій, забезпечення використання електронних платіжних засобів, переваги використання електронних сервісів ДПС України.

Також було повідомлено, які громадяни мають право подавати річну податкову декларацію  про майновий стан і доходи в рамках компанії декларування доходів – 2023. Звернуто увагу, що з 1 січня 2023 діє нова форма податкової декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 №143 «Про внесення змін до форми  податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи». 

Разом з тим, громадяни, які мають право на податкову знижку, можуть це зробити впродовж усього поточного року. 

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Скористатися зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.

Закривати робочу зміну в ПРРО для перейменування товарів не потрібно

     Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідмляє, що відповідно до п. 11 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або через програмні РРО для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.

При цьому для здійснення програмування (коригування) цін, найменування товарів суб’єкту господарювання (користувачу) не потрібно закривати робочу зміну в ПРРО.

До уваги платників податків! Продовжує роботу Комунікаційна податкова платформа!

     Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що продовжує працювати новий формат спілкування - Комунікаційна платформа!

За допомогою цієї платформи комунікації з бізнес-спільнотою і громадськістю проходять оперативно та якісно.

Мета її функціонування – забезпечення нового формату взаємодії з бізнес-спільнотою, громадськістю, та оперативного прийняття управлінських рішень керівництвом ДПС.

Про проведення тренінгів

 

 

Фахівці  Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області провели ряд тренінгів з платниками податків щодо застосування РРО/ПРРО та правильності подання податкової звітності в електронному вигляді.

Зокрема, платників поінформували, що у 2023 році фізичні особи – підприємці другої – четвертої груп, які здійснюють готівкові розрахунки та ті, які здійснюють продаж підакцизної продукції зобов’язані використовувати РРО або ПРРО. Крім цього, суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у населених пунктах з чисельністю населення більше 25 тис. осіб обов’язково повинні застосовувати ще й  платіжні термінали.

Звернули увагу платників, що програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО) можливо зареєструвати через Електронний кабінет. Для цього потрібно за допомогою особистого ключа здійснити вхід до приватної частини Електронного кабінету, який розміщено за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/login. Здійснити завантаження програмного забезпечення ПРРО з офіційного вебпорталу ДПС, яке розміщено у банері “Програмні РРО” за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/.

Також, податківці наголосили, що за допомогою сервісу “Електронний кабінет платника” можна подавати звітність та сплачувати податки та зауважили, що в приватній частині “Електронного кабінету” авторизовані платники мають можливість дистанційної роботи в режимі он-лайн, зокрема подання та  перегляду поданої звітності, перевірити стан розрахунків з бюджетом, сплатити податки та збори, зареєструвати програмний РРО.

На тренінгу було надано практичні рекомендації відвідувачам ЦОПу щодо заповнення декларації про майновий стан та доходи за минулий рік з метою реалізації права на податкову знижку за допомогою Електронного кабінету платника. 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано