Щодо проведення процедури припинення юридичних осіб.

Дата: 06.12.2022 09:52
Кількість переглядів: 144

Фото без описуКам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області  повідомляє, що у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України на підставі Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (який на сьогодні продовжено відповідними Указами Президента) на всій території України запроваджено воєнний стан та було введено мораторій на проведення документальних перевірок.

Одним з негативних наслідків початку збройного вторгнення російської федерації в Україну є те, що багато платників податків опинилися в районах активних бойових дій і змушені були здійснити релокацію частини підприємств до більш безпечних регіонів країни для можливості продовження здійснювати господарську діяльність для подальшого розвитку бізнесу шляхом проведення реорганізації підприємств (злиття, приєднання).

Законом України від 12 травня 2022 року № 2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» дозволено проведення з 27.05.2022 документальних позапланових перевірок з підстав, визначених підпунктом 78.1.7 пункту 78.1 статті 78 ПКУ (під час проведення ліквідації, реорганізації суб’єктів господарювання).

Протягом 2022 року документальними позаплановими перевірками з припинення (ліквідації) суб’єктів господарювання охоплено 1 921 юридичну особу. Під час проведення перевірок встановлено порушення податкового законодавства. Донараховано всього 1 464,5 млн грн, зменшено суму від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток на 1 932,6 млн грн та суму від’ємного значення ПДВ на 16,5 млн гривень.

Також органами ДПС постійно проводиться ґрунтовний аналіз наявної в органах ДПС податкової інформації щодо наявності/відсутності ризиків в діяльності платника податків щодо приховування об’єктів оподаткування, несплати ним податкових зобов’язань, невиконання вимог іншого законодавства. У разі відсутності ризиків органами ДПС документальна перевірка не проводиться. Так, протягом січня – жовтня 2022 року по 5 382 юридичних особах прийнято рішення щодо зняття з обліку без проведення перевірки.

Державна податкова служба України завжди відкрита для діалогу з бізнесом задля вирішення нагальних питань у діяльності підприємств.

Центри обслуговування платників Львівщини працюють у штатному режимі

    Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що під час воєнного стану протягом останніх тижнів в окремих центрах обслуговування платників податків Львівської області періодично виникають перебої з постачання електроенергії.

При цьому у світловий робочий час центри обслуговування платників за відсутності повітряних тривог продовжують свою роботу, однак у дещо обмеженому форматі.

Так, платники податків можуть отримати консультації з усіх питань діяльності податкового органу, подати документи для розгляду податковим органом, надати заяви за формою №1ДР та №5ДР, №10ДР із ксерокопіями необхідних документів для отримання облікової картки платника податків, отримати готові витяги, довідки, ліцензії.

Однак у разі відсутності електроенергії державні податкові інспекції не мають можливості надавати послуги, які потребують доступу до інформаційних баз даних податкового органу.

Тому нагадуємо, що через Електронний кабінет можна здійснити багато операцій без відвідування податкового органу (cabinet.tax.gov.ua), надіславши необхідні заяви та документи та отримати відповідь в Електронному кабінеті.

Просимо вибачити за тимчасові незручності та будемо раді допомогти та надати адміністративні послуги вчасно.

BankID).

Для користувачів ПРРО

    У Головному управлінні ДПС України нагадують користувачам ПРРО, що на сайті Державної податкової служби України розміщені керівництва користувачів безкоштовного програмного рішення ДПС для версій WEB, Android, iOS та Windows. З ними можна ознайомитися за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/

Окрім того, на сайті ДПС розміщено чимало іншої інформації щодо програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Електронні ключі можна отримати дистанційно

    У Кам’янка-Бузькій ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформують, що в умовах дії воєнного стану програмно-технічний комплекс кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (далі – Надавач) та більшість відокремлених пунктів реєстрації (далі – ВПР) працюють і  надають відповідні послуги клієнтам.

Крім того, з 23 березня 2022 року, Надавачем запроваджено сервіс автоматичного формування нових сертифікатів відкритих ключів користувачів за один день до закінчення строку чинності старих сертифікатів, терміном дії на один рік. При цьому особистий ключ користувача не змінюється.

Нагадаємо, що за допомогою сервісу повторного формування сертифікатів за електронним запитом кожен користувач має змогу самостійно, у режимі 24/7, а головне – дистанційно, протягом 2 – 3 хвилин отримати новий сертифікат, який матиме строк чинності до 2 років.

Таким чином платникам не потрібно витрачати свій час та особисто відвідувати центр для отримання сертифіката.

Кампанія одноразового добровільного декларування: перевірка джерел отримання декларантом доходів податковою не проводиться

    Кам’янка-Бузька ДПІ нагадує, що відповідно до п. 13 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу податкова перевірка контролюючим органом не проводиться щодо джерела отримання декларантом чи фізичною особою, що підпадає під дію п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, доходів, за рахунок яких було одержано (набуто) задекларовані таким декларантом активи або активи, передбачені п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

При цьому, п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ визначено склад та обсяг активів, джерела одержання (набуття) яких у разі невикористання фізичною особою права на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства.

Про проведення практикуму

    Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що платники податків зобов’язані повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, (у разі наявності, виникнення, зміни типу об’єкта оподаткування) контролюючий орган за основним місцем обліку, шляхом подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП (далі – Повідомлення за ф. № 20-ОПП).

      Фахівцями     Кам’янка-Бузької ДПІ було проведено практикум для фізичних осіб-підприємців щодо функціонування електронних сервісів ДПС. У ході заходу надано практичну допомогу щодо створення, підписання, відправлення повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність (20-ОПП) та повідомлення про прийняття працівника на роботу через Електронний кабінет. 

       Подання Повідомлення за ф. № 20-ОПП передбачено п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України та розділом VIIІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами. Його необхідно подавати до органу ДПС усім платникам податків, як юридичним особам, так і фізичним особам – підприємцям незалежно від системи оподаткування. У зазначеному Повідомленні вказується інформація про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

      Податківці також відмітили, що допомогою Електронного кабінету у платників наявна можливість здійснювати листування з органами ДПС, надавати до контролюючого органу податкову звітність, дізнаватись про стан розрахунків з бюджетом тощо.

Наголосили і на перевагах використання чат-боту Державної податкової служби «InfoTAX», що дає можливість зареєстрованим користувачам отримувати актуальну інформацію про себе.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано