Відповіді на часті питання до податкової.

Дата: 03.10.2022 16:42
Кількість переглядів: 457

Фото без описуСкасування кваліфікованого сертифіката ключа

    Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області звертає увагу, що скасування кваліфікованого сертифіката ключа є достроковим припиненням його чинності. Скасовані сертифікати ключів поновленню не підлягають.

Часом скасування кваліфікованого сертифіката вважається час зміни його статусу в реєстрі сертифікатів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС).

Клієнт (користувач) зобов’язаний невідкладно звернутися до КН ЕДП ІДД ДПС за скасуванням кваліфікованого сертифіката у разі:

-  компрометації особистого ключа користувача (факт або обґрунтована підозра того, що особистий ключ став відомий іншим особам, втрата можливості подальшого використання особистого ключа із будь-яких обставин, зокрема, втрата або пошкодження носія ключової інформації тощо);

-  зміни відомостей, зазначених у кваліфікованому сертифікаті;

-  виявлення помилок у реквізитах кваліфікованого сертифіката тощо.

При цьому платником подаються необхідні документи на отримання електронних довірчих послуг щодо формування нових кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів.

Дії спадкоємців щодо виконання обов’язків спадкодавця

     Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області звертає увагу, що для державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця у зв’язку з її смертю або оголошенням її померлою (крім випадку, якщо відомості про смерть фізичної особи містяться в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян) подається копія свідоцтва про смерть фізичної особи.

Відомості з ЄДР про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця є підставою для зняття її з обліку, зокрема в податкових органах та/або вчинення інших дій відповідно до законодавства. Дата зняття з обліку фізичної особи – підприємця відповідає даті отримання відомостей про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.

Нагадуємо, що порядок виконання грошових зобов’язань та/або погашення податкового боргу фізичної особи – підприємця у разі її смерті або визнання безвісно відсутньою чи недієздатною, встановлено ст. 99 Податкового кодексу України. При цьому, виконання грошових зобов’язань та/або погашення податкового боргу фізичної особи (у тому числі фізичної особи – підприємця, фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність) у разі її смерті або оголошення судом померлою здійснюється її спадкоємцями, які прийняли спадщину (крім держави), в межах вартості майна, що успадковується, та пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття.

Придбали для передання в оренду самокати, велосипеди, дрони – повідомляйте ДПС

     Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління Державної податкової служби у Львівській області повідомляє, що у разі придбання для здавання в оренду самокатів, велосипедів, безпілотних літальних апаратів, слід подати в ДПС ф. № 20-ОПП.

За цією формою вказують інформацію про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

Водночас цей принцип не застосовується при наданні інформації про об’єкти, зокрема, рухомого майна, які не підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера.

У ДПС зазначають: «Придбавши в оренду самокати, велосипеди, безпілотні літальні апарати (дрони, квадрокоптери), які пов’язані безпосередньо з господарською діяльністю, та враховуючи, що такі об’єкти знаходяться або зберігаються у приміщеннях платника податків (складах, гаражах, магазинах тощо), достатньо повідомити про такі місця зберігання як про об’єкт оподаткування».

Як подати Заяву про внесення змін до Державного реєстру ФО – платників податків за ф. № 5ДР не відвідуючи податкову

        Кам’янка-Бузька ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє,  що фізична особа – платник податків за допомогою інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» може подати Заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР на себе та/або своїх дітей за наявності свідоцтва про народження дитини, документа, що посвідчує особу одного із батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника) та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

Для цього на комп’ютері, підключеному до мережі Інтернет, за допомогою веб-браузера потрібно знайти «Електронний кабінет платника» за посиланням cabinet.tax.gov.ua. Використовуючи кваліфікований електронний підпис (КЕП) увійти до приватної частини Електронного кабінету (особистий кабінет), зокрема:

  • обрати кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг (КНЕДП), в якому отримували КЕП;
  • обрати особистий електронний ключ (Key-6.dat або інший, залежно від КНЕДП), вибравши відповідний файл з електронного носія (USB-накопичувач, СD/DVD-диск) або з відповідного каталогу на персональному комп’ютері;
  • ввести пароль захисту та натисніть «Зчитати». Після того, як ключ буде успішно завантажено, натиснути «Увійти».

У головному меню особистого кабінету в розділі «ЕК для громадян» оберіть «Заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (5ДР)» на натисніть кнопку <+Створити>.

Потрібно заповнити Заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків відповідно до «Пам’ятки для заповнення Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків».

Крім того, потрібно додати форму F1314501 та ознайомтесь з «Повідомленням про склад та мету збору персональних даних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, права та обов’язки фізичної особи – платника податків».

Додати форму F1360102 «Документ довільного формату», який використовується для подання сканованих копій необхідних документів. Усі документи мають бути збережені в одному файлі (формат файлу може бути pdf/jpg із обмеженням розміру не більше 2МБ).

Додати до Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків обов’язкові додатки (закладка «Додатки»).

Якщо додається сканована копія паспорта громадянина України у формі книжечки, обов’язковими є 1-2 сторінки, 3-6 сторінки – у разі вклеювання до паспорта нових фотокарток при досягненні 25 і 45 річного віку, та відповідні сторінки з відміткою про реєстрацію місця проживання.

У разі надання сканованої копії паспорта громадянина України у формі картки, обов’язковими є лицьовий та зворотній бік ID-картки та копія документа (довідки, витягу) про реєстрацію місця проживання.

При зміні «Прізвища», «Імені» та/або «По батькові» додається сканована копія відповідного документа (свідоцтва про шлюб/ розірвання шлюбу, свідоцтва про зміну імені), що підтверджує такі зміни.

У разі подання Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків на малолітніх осіб (до 14 років) обов’язково додається копія свідоцтва про народження дитини та копія документа, що посвідчує особу одного із батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника).

Подання Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків в електронному вигляді можливе на підставі свідоцтва про народження – для малолітніх осіб (до 14 років) або паспорта громадянина України, тому скористатися сервісом можуть тільки громадяни України.

Після додавання усіх необхідних документів потрібно натиснути кнопку «Перевірити», система здійснить автоматичну перевірку повноти заповнення полів. Якщо перевірка неуспішна, на екран виводиться повідомлення із зазначенням причини (помилки) неможливості створення та збереження документа. Якщо перевірка успішна, на екран виводиться повідомлення «Перевірено».

Після цього потрібно натиснути кнопку «Зберегти». Підпишіть сформований запит КЕП та відправте до ДПС.

У відповідь маєте отримати:

  • Квитанцію №1 – Повідомлення про прийняття запиту;
  •  Квитанцію №2 – Повідомлення про результати обробки за формою F1414701 (для Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків).

Більш детально щодо подання Заяви ф.№ 5-ДР про внесення змін до ДРФО за допомогою Електронного кабінету – на офіційному вебсайті ДПС України https://tax.gov.ua/fizichnim-osobam/podannya-vidomostey/ (обрати «Порядок формування запиту щодо реєстрації фізичної особи/внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків засобами ІТС «Електронний кабінет»»).

Про проведення тренінгу платникам податків щодо застосування РРО / ПРРО

       У Кам’янка-Бузькій ДПІ ГУ ДПС у Львівській області активно проводиться роз’яснювальна робота щодо застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку під час тренінгів. Для платників податків детально  роз’яснюються вимоги Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями щодо проведення розрахункових операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

Крім того, податківці нагадали присутнім, що при проведенні готівкових розрахунків за товари чи послуги підприємці-спрощенці 2,3,4 груп зобов’язані застосовувати РРО чи ПРРО. Водночас, у селах та селищах розрахункові операції, у випадках передбачених законодавством, підприємці можуть проводити із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок.

За словами представників ЦОП, підприємцям не обов’язково купувати класичний касовий апарат, можна зареєструвати його безкоштовний аналог – ПРРО. Для цього необхідно завантажити відповідну програму з сайту ДПС України у банері «Програмні РРО»  та встановити її на доступний гаджет – смартфон, ноутбук чи комп’ютер (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано