Прогноз розвитку мишоподібних гризунів в осінній період.

Дата: 27.09.2021 15:37
Кількість переглядів: 264

    В умовах затяжної осені може загостритися проблема мишоподібних гризунів.

 

Найбільш поширеними та небезпечними  в посівах  є  сірі полівки/ звичайна  і гуртова/ та миші  (хатня,курганчикова,польова,лісова, жовтогорла). Серед гризунів сірі полівки найплодючіші , що зумовлено доволі раннім статевим дозріванням ( у самок за сприятливих умов воно може наступити в 1—20 денному віці) і коротким строком вагітності (12-20 днів). Протягом року вони здатні давати до 10 приплодів:пересічно по 5-6.максимально по 10-13 мишенят. Отже, якщо на 1га  озимої  пшениці в жовтні буде три жилих колоній полівок(по  однії парі дорослих полівок  у кожній), то за сприятливих кормових і погодніх умов протягом зими та весни від них  і їхнього потомства до червня наступного року  може наплодитися близько 600 полівок,які, якщо не боротися з ними, здатні повністю знищити посіви та урожай пшениці.

 

Надпорогова чисельність мишоподібних гризунів  найчастіше відмічається на стерні, багаторічних травах, неорних землях, садах, просапних культурах. Вони охоче поїдають всі зернові культури і ріпак від появи сходів до повного достигання врожаю.

 

Тому обстеження на виявлення гризунів проводять також пізно восени перед настанням стійких похолодань, а надалі додатково за потреби. Боротьбу з мишоподібними гризунами слід розпочинати із знищення їх осередків біля скирт, лісосмуг, на площах багаторічних трав та інших угідь через реалізацію агротехнічних заходів, зокрема знищення післяжнивних решток і сходів падалиці, доцільне лущення стерні, збирання соломи і своєчасний основний обробіток ґрунту. При виявленні більше 5 жилих колоній на гектарі по полю розкладають в жилі нори по 2-3 грами зернову принаду з бактороденцидом, брикети шторму (0,7-1,5 кг/га)та  інші родентициди. Застосування вологого зернового Бактороденциду (від 0,5 до 2,5 кг препарату на 1 га посіву або 2-3 г в нору), який можна  придбати у біолабораторії  ДУ «Львівська  обласна фітосанітарна лабораторія», обумовлює загибель 75-95% мишоподібних гризунів.  Бактороденцид можна застосовувати протягом цілого року на посівах с/г культур, в садах, розсадниках, лісах, тепличних господарствах, скиртах, тваринницьких приміщеннях, складах і т.д. ППід час роботи із знищення гризунів потрібно, як і при всіх роботах по захисту с/г культур, дотримуватись правил безпеки (мити руки, не палити, не приймати їжу під час роботи та інше).

 

Захист озимини від мишоподібних продовжують до випадання снігу.

Подальший розвиток гризунів значною мірою визначатиметься погодними умовами взимку та навесні. Малосніжна зима буде сприятливою для полівок, а для піщанок сніговий покрив буде смертельним. До зменшення гризунів призводить крижана кірка за різких коливань температури, пониженої в лютому-березні . Танення снігового покриву спричиняє  часткову гибель дрібних ссавців внаслідок заливання  нір і ходів талими водами та рідким грунтом, особливо в місцях з пониженим рельєфом.

 

Матеріал підготувала:

Головний спеціаліст відділу контролю

за обігом засобів захисту рослин

Управління фіто санітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби у

Львівській області                                                                       Ціж Л.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано