Чи потрібно їсти менше кавунів через вміст нітратів?

Дата: 06.08.2021 14:22
Кількість переглядів: 608

У більшості людей слово «нітрат» — це синонім отрути. І чомусь воно завжди асоціюється з кавунами.

Втім, тут є два але:

1?? Нітрати — це далеко не завжди отрута.

2?? Вони містяться не лише в кавунах, а й в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть в нашому організмі.

Нітрати — це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.

Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.

Детальніше про нітрати тут: https://cutt.ly/CQsgZ1q

ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг. Проте це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже у здоровому раціоні показники будуть вищими. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків.

https://cutt.ly/2QskuRw

Чому вживати кавун корисно?

? В ньому присутні 19 вітамінів та 11 мінералів.

? До складу входить лікопен, який має потужні антиоксидантні, онкопротекторні та протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що червоніший кавун, то більше в ньому лікопену.

? В кавуні утворюється закис азоту NO — речовина, що регулює тонус судин та гладеньких м’язів, бере участь в розширенні судин та зниженні артеріального тиску, позитивно впливає на імунну відповідь та швидкість передачі нервового імпульсу.

? Корисний людям, які тренуються й активно займаються фізичними вправами. Адже це — швидкі вуглеводи, антиоксиданти й амінокислоти. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів.

? Щоденне споживання кавуна корисне людям з атеросклерозом, жінкам у період менопаузи та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією.

? Завдяки вмісту антиоксидантів корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей.

Коли кавуни небезпечні?

? Бактеріальні збудники можуть бути причиною отруєння кавунами. Причиною цього є надбиті чи надрізані кавуни, або ж недотримання гігієни, що в результаті призводить до запалення шлунково-кишкового тракту.

? Людям з гіперкаліємією, (надлишком калію в крові) варто не переїдати кавунів. Оскільки в ньому міститься калій, який здоровій людині буде на користь, а тим, в кого порушена регуляція вмісту калію в крові, ця речовина може зашкодити та викликати аритмію чи спазми м’язів.

? Цукрів у кавуні відносно мало, але літр кавунової м’якоті містить 60 грамів цукру. Тож звична щедра порція кавуна має значне глікемічне навантаження. Краще знати міру та поєднувати кавуни з іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підйом глюкози в крові не таким різким.

І пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди — це важлива частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні — абсолютно не потрібно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано