ФЕЙКОВЕ «НАРОДОВЛАДДЯ»

Дата: 19.06.2021 13:08
Кількість переглядів: 523

В умовах гібридної війни протидія фейкам стала звичною справою. Звичною, коли йдеться про спотворену чи неправдиву інформацію. Фейкові утворенням є специфічним викликом.

По всій Україні з'являються групи людей, які іменують себе "територіальними громадами" різних сіл, селищ, міст і протиставляють себе справжнім територіальним громадам. Вони не визнають легітимності органів місцевого самоврядування та державної влади України, намагаються заанагажувати якомога більше людей та створити інституції, паралельні до конституційно встановлених, підмінити їх функції, підривають децентралізацію тощо. Витоки цього вірусу знаходяться не в Україні. Вони штучно створені сецслужбами Російської Федерації. У створення таких псевдо-громад втягуються нормальні громадяни, патріоти.

Для різних людей є різні типи заманювання. Є відкриті прихильники захоплення якихось благ, що знаходяться на території адміністративно-територіальних одиниць. Для когось це вкладається в обгорточку начебто правового обгрунтовання, створюється видимість законного процесу.

Основні відмінності фейкових громад:

-становить групу людей, інколи кілька осіб, які іменують себе "територіальною громадою" села, селища, міста;

-природнє існування територіальної громади не визнається. Проводяться процедури начебто зі створення "тергромади" через голосування на зібранні групи людей, її реєстрації як юридичної особи публічного права чи громадської організації, підписання кількома людьми договору про заснування громади тощо;

-формує паралельні до органів місцевого самоврядування структури на зібранні людей, які самоназиваються "тергромадою".

Законодавством України такі структури не передбачені. Це може бути: "уповноважений територіальної громади", "комітет громадських представників", ін. На зібраннях для обгрунтування кворуму можуть демонструватись зібрані заздалегідь підписи жителів;

позиціонують, що група людей на зібранні може прийняти обов'язкове для громади рішення, скасувати рішення органу місцевого самоврядування, забрати собі у володіння землі, інші природні ресурси, комунальне майно тощо.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано