31 травня – Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням!!!

Дата: 31.05.2021 09:13
Кількість переглядів: 589

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням встановлений у 1987 році  Всесвітньою організацією охорони здоров’я та відзначається щорічно 31 травня. В цей день по всіх країнах проходять антитютюнові акції.

Згідно даних ВООЗ, сьогодні у світі налічується понад 1 млрд. курців, серед яких майже 200 млн. жінок. Вживання тютюну є однією із найбільш серйозних загроз для здоров’я людини. Основними причинами смертності, пов’язаними із тютюнопалінням, є серцево-судинні захворювання (47%); захворювання органів дихання (19%); рак легенів (16%); інші види раку (9%). Близько 70% смертей, пов’язаних із тютюном, сталися з особами віком від 35 до 69 років, а це означає, що кожен померлий у цій віковій групі втратив у середньому 19 років життя.

В Україні палить близько 11,5 млн осіб, з них — 9,1 млн чоловіків та 2,5 млн жінок. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років — є постійними курцями. Більш, як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років.

Куріння шкідливо впливає на центральну нервову систему, що позначається на життєдіяльності всього організму. Розвиваються стійкі вегетативні неврози, що супроводжуються головним болем, шумом у вухах, запамороченням. Людина постійно перебуває у пригніченому настрою, вона втрачає сон і апетит. Тютюнова отрута руйнує організм, завдає йому непоправної шкоди.

Тютюновий дим також подразнює дихальні шляхи. Наслідком чого є кашель, який посилюється вранці, появляється харкотиння брудного кольору. Поступово розвивається хронічний бронхіт.

Куріння часто викликає розвиток виразкової хвороби, чому сприяють постійне підвищення кислотності шлункового соку і порушення кровопостачання стінок шлунка внаслідок звуження судин.

Досвід України підтверджує, що законодавчі обмеження є дієвими механізмами боротьби з тютюном. Так, завдяки забороні реклами сигарет, забороні куріння в громадський місцях та місцях спільного користування, друку на пачках сигарет попереджень про небезпеку куріння та збільшенню вартості сигарет, поширеність куріння в Україні поступово зменшується.

Основна мета відзначення Всесвітнього дня без тютюну – захистити теперішнє та майбутнє покоління не тільки від руйнівних наслідків для здоров’я, пов’язаних з тютюном, але також і від соціальних, екологічних та економічних наслідків вживання тютюну.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано