Щодо профілактики головного болю!

Дата: 06.04.2021 11:22
Кількість переглядів: 413

Часто головні болі не сприймають як серйозні розлади, оскільки вони переважно мають епізодичний характер, не призводять до смерті й не заразні.

У той ж час головні болі є одними з найбільш поширених розладів нервової системи. За оцінками, протягом останнього року, майже половина дорослих людей відчували головний біль, щонайменше, один раз.

Мігрень, головний біль напруги і кластерний головний біль призводять до високих рівнів інвалідності та погіршення стану здоров’я людей.

???? Головний біль напруги є найпоширенішим типом первинного головного болю. Про епізодичні нападати такого болю повідомляють до 70 % людей. Його механізм може бути пов’язаний зі стресом або скелетно-м’язовими проблемами шиї.

???? Кластерний головний біль — сильний біль, частіше притаманний чоловікам від 20 до 50 років, які мають шкідливі звички, супроводжується сильним збудженням, слізливістю очей, набряком у носі та локалізується в одному місці голови.

???? Мігрень — пульсуючий головний біль з одного боку голови. За даними ВООЗ, мігрень посідає друге місце серед захворювань у жінок віком 15–44 років, які найчастіше зумовлюють втрату працездатності. Для мігрені характерні рецидивні напади протягом усього життя.

???? Низькі показники звернення по медичну допомогу вказують на те, що багато людей, які страждають від головного болю, не знають про існування ефективного лікування. За оцінками, 50 % людей із головними болями займаються самолікуванням.

Що можна зробити, аби уникнути головного болю або його пом'якшити?

???? Уникайте тригерів головного болю

Ведіть щоденник, щоби визначити, що саме викликає у вас головний біль, та уникнути його. Записуйте детальну інформацію щоразу як у вас болить голова, наприклад, коли біль почався, чим ви в той час займалися і як довго він тривав.

???? Висипайтеся й дотримуйтесь режиму сну

У середньому дорослій людині потрібно від семи до восьми годин сну на добу. Краще лягати спати і прокидатися в один і той же час щодня. Поговоріть зі своїм лікарем, якщо у вас є порушення сну, наприклад, хропіння.

???? Не пропускайте прийоми їжі

Біль від голоду спричиняє низький рівень глюкози в крові й напруження м’язів. Їжте здорову їжу приблизно в один і той же час щодня. Схудніть, якщо ви маєте надмірну вагу.

???? Пийте щодня достатньо води

Навіть легке зневоднення може викликати проблеми. Поставте собі за мету випивати вісім склянок води в день, щоби позбутися головного болю. Обмежте вживання алкогольних напоїв і з вмістом кофеїну, оскільки вони можуть зневоднювати.

???? Майте регулярну фізичну активність

Регулярна помірна фізична активність може поліпшити ваш загальний стан, знизити стрес і позбавити від головного болю. Виберіть заняття, які вам подобаються, наприклад, ходьбу, плавання або їзду на велосипеді. Щоб уникнути травм, починайте поступово.

???? Менше стресуйте

Стрес — частий тригер хронічного головного болю. Будьте організовані. Спростіть свій графік. Плануйте заздалегідь. Залишайтеся позитивними. Спробуйте методи зняття стресу, як йога або медитація.

???? Зменшіть кількість кофеїну

Хоча деякі ліки від головного болю містять кофеїн, бо він може бути корисним для його зменшення, проте він також може біль посилити. Постарайтеся мінімізувати кількість кофеїну або виключити його зі свого раціону.

???? Киньте курити

Нікотин, запах сигаретного диму й пасивне куріння — усе це тригери мігрені і кластерного головного болю. Кожна година, день, місяць та рік без сигарет — крок до покращення здоров’я.

???? Відмовтеся від алкоголю

Адже він може стати причиною вашого головного болю в прямому й переносному сенсі. Нагадуємо: безпечної дози алкоголю не існує!

Пам’ятайте, що профілактика завжди простіша й дешевша, ніж лікування недуги. У будь-якому випадку, якщо біль з’явився раптово, дуже сильний і/або довготривалий, а також супроводжується іншими небезпечними симптомами, звертайтеся до фахівця.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано