Щодо сімейного лікаря!!!

Дата: 26.02.2021 11:12
Кількість переглядів: 576

Багато людей ще досі вважає, що сімейний лікар, педіатр або терапевт потрібні лише для того, щоб отримати якусь довідку, направлення на флюорографію, безоплатні тест на COVID чи вакцину за Національним календарем щеплень. Але таке споживче ставлення до лікаря - неправильне. І хоча до пакету первинної медичної допомоги дійсно входить певний перелік послуг, які пацієнт з декларацією отримує безоплатно, сімейний лікар - не надавач послуг. А ваш партнер на шляху збереження міцного здоров’я. Нагадаємо про 5? причин, чому потрібно обрати свого лікаря ????

???? Лікар первинної ланки – це той фахівець, до якого звертаються перш за все, якщо мова не про екстрену медичну допомогу. Якщо турбують якісь незрозумілі симптоми, дискомфорт чи біль. Потрібна консультація, встановлення діагнозу, складання графіку вакцинації у разі порушення календаря щеплень. Причин для звернення може бути багато. І переважну більшість з них допоможе вирішити сімейний лікар.

???? Тому що лікар первинної ланки - це більше, ніж ви думаєте. Він не тільки видає довідки про стан здоров’я дитини, лікує нежить, ГРВІ, легкі форми COVID. Він допомагає уникнути багатьох захворювань. Спостерігає пацієнтів із хронічними хворобами та допомагає їм контролювати свій стан. Наприклад, виписуючи електронний рецепт на “Доступні ліки” пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями. Або звертаючи увагу на необхідність консультації ревматолога пацієнтам з артритом. Сімейні лікарі можуть лікувати інфекції та травми. Вести неускладнену вагітність. Надавати окремі послуги паліативної допомоги – спостерігати важкохворого пацієнта, виписувати знеболювальні, консультувати осіб, які здійснюють догляд за важким пацієнтом. Про весь пакет медичних послуг у сімейного лікаря ми розповідали тут https://cutt.ly/ullQJcM.

???? А ще лікар первинної ланки знає все про ваше здоров’я та вашу сімейну медичну історію. Мова про особливості організму пацієнта – алергії, реакції на ліки, історію хвороб тощо. Все це дає змогу лікарю комплексно дивитись на ситуацію, коректно визначити причини скарг та направити до правильного вузького спеціаліста, якщо він потрібен. Тож багаторічне партнерство з одним і тим же лікарем допомагає стежити за червоними прапорцями здоров’я та контролювати зміни протягом тривалого періоду життя, встановлювати точні діагнози.

???? Сімейний лікар сприяє отриманню кращого досвіду взаємодії із системою охорони здоров’я. Адже він, наче провідник для пацієнта. Бо по-перше, робить людей більш обізнаними щодо власного здоров’я. По-друге, інформує про доступ до різних медичних послуг, пропонує оптимальні маршрути для обстеження та лікування. По-третє, потенційно допомагає заощаджувати гроші - на відміну від самолікування, пацієнт, звернувшись по допомогу до лікаря, може уникнути зайвих витрат на ліки чи обстеження.

???? І наостанок. Сімейний лікар, педіатр чи терапевт це більше, ніж медичний працівник. Це впевненість людини в тому, що в разі необхідності є до кого звернутись з питанням чи по допомогу. Тож радимо обирати лікаря не за принципом “щоб був”, а на засадах довіри та поваги. З наміром на довготривале партнерство та співпрацю. 

Бачити менше


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано