29 січня 1918 року відбувся бій під Крутами.

Дата: 29.01.2021 11:05
Кількість переглядів: 910

Фото без описуВсі ми ще зі шкільного курсу історії пам'ятаємо про героїчний вчинок студентів, які ціною великих втрат зупинили наступ більшовиків на Київ.

Ось декілька ключових моментів, чому цей бій має для українців таке важливе значення:

  • В бою під Крутами 29 січня 1918-го зійшлися війська Української Народної Республіки із столицею в Києві та російські підрозділи, сформовані в переважній більшості з росіян, озброєні й споряджені петроградським Раднаркомом.
  • Згадана російсько-українська війна мала гібридний характер з боку Росії. Володимир Ленін та його соратники публічно заявляли, що вони підтримують автономію та самовизначення народів, але з іншого боку, як тільки українці проголосили власну державність у формі УНР, і спробувала вийти з орбіти впливу Росії, петроградський Раднарком оголосив війну УНР.
  • З погляду військового, бій під Крутами є прикладом успішної оборонної операції. Українські підрозділи, які обороняли Київ, із мінімальними втратами виконали поставлене командуванням завдання. В меншості вони дали бій ворогу, завдали йому суттєвих втрат і організовано відступили до вагонів, які на них очікували. Таким чином, було затримано ворога і збережено контроль над Києвом, столицею УНР.
  • Бій під Крутами мав важливе політичне значення. Дозволив завершити переговори в Бересті між делегаціями УНР і країн Четвертного союзу і підписати Берестейський мирний договір – перший мир Першої світової війни, згідно з яким УНР стала суб’єктом міжнародних відносин.
  • Незважаючи на те, що бій під Крутами не мав визначального воєнного значення, був одним із багатьох боїв в ході першої російсько-української війни, для українського народу він став символом героїзму і жертовності молодого покоління у боротьбі за незалежність України.

Пам'ятаймо, що вони були тими хто спробував....


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано