102- га річниця з дня створення ЗУНР!

Дата: 01.11.2020 08:00
Кількість переглядів: 622

Фото без опису102 роки тому відбулася подія, яка вкотре продемонструвала щире прагнення українців жити у вільній незалежній державі – 1 листопада 1918 року було створено Західно-Українську Народну Республіку.

Це одна із небагатьох дійсно визначних дат в історії України на довгому шляху до здобуття незалежності. Відразу після проголошення у Львові ЗУНР почалося будівництво молодої держави на західних теренах України – Галичині, Буковині, Закарпатті. Президентом ЗУНР було обрано Євгена Петрушевича, главою уряду – Державного секретаріату – Костя Левицького, затверджено тимчасовий Основний Закон ЗУНР, відповідно до якого визначалися  кордони, герб і прапор. Столицею ЗУНР спочатку був Львів, потім Тернопіль, а з січня 1919 року – Станіслав (тепер – Івано-Франківськ). А вже через три місяці на Софійській площі у Києві Директорія УНР проголосила Урочистий Акт Возз’єднання Західно-Української Народної Республіки та Української Народної Республіки в єдину соборну Українську державу. 

У листопаді в Надвірній одразу після проголошення ЗУНР була сформована українська адміністрація, а на міській ратуші замайорів синьо-жовтий прапор. Головою міської Управи було обрано Михайла Дунця.

Хоча ЗУНР проіснувала недовго, однак стала яскравою сторінкою героїчної боротьби українського народу за свою свободу та незалежність. Безумовно, події листопада 1918–го року стали символом невмирущої ідеї та виявом високого патріотизму і безмежної любові до свого народу, де українці вкотре показали щире прагнення жити у вільній демократичній суверенній державі.

Цього дня в нас є ще одна нагода зазирнути до сторінок історії та згадати про звитягу Героїв України, які славетними звершеннями здобували й відстоювали свободу і волю українського народу. Пам’ятаймо незліченні жертви, принесені на вівтар незалежності України. Нехай Їхні подвиги завжди залишаються для нас святим дороговказом, додають впевненості завтрашньому дні, а наші серця наповняються непохитною вірою в перемогу у боротьбі за утвердження Української Незалежної Самостійної Соборної Держави.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано