Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує!

Дата: 08.10.2020 10:47
Кількість переглядів: 581

Фото без описуЗастосування програмних РРО набирає обертів.

 

 

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нагадує, що усі платники податків при розрахунках зі споживачами починаючи з 01 серпня 2020 року поряд з традиційними РРО, тобто касовими апаратами, можуть застосовувати програмні РРО, які можна встановити на комп’ютері, смартфоні чи планшеті.

В Електронному кабінеті реалізовано змогу перевірки чеків, що видаються ПРРО. Пошук чеків, виданих ПРРО, можна здійснити за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check

Кожний покупець тепер має змогу отримати свій фіскальний чек в електронному вигляді.

З запитаннями щодо застосування ПРРО платники податків мають змогу звертатися в Центри обслуговування платників та отримувати на них відповіді щодо особливостей їх реєстрації та використання.

Нагадуємо, що з 1 січня 2021 року розпочнеться другий етап, відповідно до якого буде розширений перелік видів діяльності, для яких стане обов'язковим використання РРО: традиційних або програмних. Також буде запроваджений механізм кешбеку.

Серед тих, для кого застосування ПРРО стане обов’язковим, платники єдиного податку другої-четвертої груп, які здійснюють реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет, діяльність туристичних агентств, туристичних операторів, діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення, реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах, діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках) та деталей і приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

З 01 квітня 2021 року розпочнеться третій етап  застосування РРО стане обов'язковим для ФОП, які є платниками єдиного податку другої, третьої та четвертої груп незалежно від видів діяльності.

Такі нововведення сприятимуть детінізації економіки, створенню рівних умов ведення підприємницької діяльності. Платники податків отримають зручний і необтяжливий функціонал для сплати податків та зборів.

Обмеження у наданні майна в оренду ФОП, платником ЄП

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нагадує, що орендувати нерухоме майно може будь який єдиноподатник, а орендодавцем може бути не кожен ФОП – платник єдиного податку.

Оренда в розумінні податкового законодавства — це послуга.

Не можуть надавати в оренду нерухоме майно платники єдиного податку першої групи.

Відповідно до норм ПКУ друга група платників - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства.

Отже, друга група платників єдиного податку можуть надавати в оренду майно лише платникам єдиного податку, у тому числі юридичним особам – платникам ЄП, а також громадянам.

Платники єдиного податку третьої групи надають майно в оренду будь-яким особам.

Але є ще одне обмеження.

Відповідно до норм ПКУ фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів не можуть застосовувати спрощену систему оподаткування.

Отже, якщо орендовані площі сумарно більші ніж зазначені в ПКУ, то ФОП може перебувати лише на загальній системі оподаткування.

 

Заяву про реєстрацію ПРРО можна подати через Електронний кабінет

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що через електронний формат спілкування платники податків можуть подавати заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій (ПРРО). Це можливо зробити як через Електронний кабінет, так і іншими засобами телекомунікацій. Для цього платнику потрібно перебувати на обліку в контролюючому органі. На обліку має перебувати і його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог Податкового кодексу України.

Реєстрація ПРРО здійснюється шляхом подання заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій (форма J/F 1316602), що розміщена за посиланнями:

ftp://ftp.sta.gov.ua/reestr_form_zvitnyh_dokymentiv/j1316602.arj

ftp://ftp.sta.gov.ua/reestr_form_zvitnyh_dokymentiv/f1316602.arj

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання скеровує до органу ДПС Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифікату відкритого ключа.

Також в Електронному кабінеті реалізовано можливість перевірки чеків, що видаються ПРРО. Пошук чеків, виданих ПРРО, можна здійснити за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

 

Можливе скасування мораторію на перевірки

В Раді зареєстровано законопроект №4101 від 15.09.2020 про зміни до Податкового кодексу (“Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”).

Змінами пропонується:

в частині перевірок контролюючих органів

- відмінити мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок;

- виключити з плану-графіка проведення планових документальних перевірок на 2020 рік перевірок, які мали б розпочатися у період з 18 березня 2020 року по день набрання чинності цим Законом;

в частині обліку платників податків

- відтермінувати до 1 січня 2021 року набрання чинності положенням Податкового кодексу України щодо обліку нерезидентів;

в частині податкового боргу

- запровадити розкриття на письмову вимогу податкового органу банківської таємниці щодо стану рахунків боржника, руху коштів на рахунках, залишку коштів на рахунках, найму (оренди) банківського сейфу таким боржником, стосовно якого наявне судове рішення про стягнення коштів для погашення податкового боргу;

- списати суми фінансових санкцій (штрафів та пені), які пов’язані з  податковим боргом, що виник станом на 01 березня 2020 року, у разі повного погашення сум такого боргу протягом 6 місяців;

- дозволити стягнення податкового боргу (який виник у результаті несплати грошового зобов'язання та/або пені, визначених самостійно платником податків у податковій декларації або уточнюючому розрахунку) за рахунок готівки та/або коштів з рахунків у банках такого боржника за рішенням контролюючого органу без звернення до суду;

в частині єдиного соціального внеску

- пролонгація строку списання заборгованості із єдиного внеску фізичним особам – підприємцям, які не здійснюють підприємницьку діяльність, строком на 2 місяці (з 90 днів до 150 днів);

- врегулювання питання сплати єдиного соціального внеску особами, які отримують заробітну плату за основним місцем роботи та одночасно отримують дохід  (прибуток) від здійснення підприємницької або незалежної професійної діяльності.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано