341-ші роковини від дня смерті видатного культурно-освітнього та релігійного діяча Якуба Гаватовича.

Дата: 17.06.2020 15:32
Кількість переглядів: 789

Фото без описуСьогодні 341 річниця від дня смерті видатного культурно-освітнього та релігійного діяча Якуба Гаватовича.

Якуб Гаватович (1598-1679) – польський, український письменник вірменського походження – походив із бідної львівської міщанської родини. Навчався в Ягеллонському університеті в Кракові. Був учителем в Кам'янці Струмиловій.

Історія нашого міста нерозривно пов’язана з цим видатним чоловіком. Бо саме він став автором перших українських інтермедій «Продав кота в мішку» та «Найкращий сон». Ці інтермедії — одні з перших, відомих нині, драматичних творів живою українською мовою було надруковано латинкою як додаток до твору «Трагедія, або Образ смерті пресвятого Івана Хрестителя, посланця Божого». Вперше поставлені в день Івана Хрестителя 1619 року у Кам'янці-Струмиловій під час постановки п'єси «Трагедія…».

На сьогоднішній день науковці погоджуються з тим, що український театр зародився в Кам’янці-Струмиловій 29 серпня 1619 року, саме в день вищезгаданої постановки.

Саме з метою зберегти історію, зробити її більш явною та закріпити за нашим містом право називати себе «Колискою українського театру» минулого року в вересні було започатковано 2-денний театральний фестиваль-ярмарку «Корона Якуба», який справив незабутнє враження на мешканців громади та гостей. До того ж створено яскраву туристичну айдентику міста, яка має безпосередню прив’язку до міста, театру та кота в мішку Якуба Гаватовича.

Наша історія дає чудову можливість перед гостями та туристами заявити про місто і громаду по-новому, а також не забувати які фундаментальні події відбувалися в ньому кілька століть тому.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано