Відбулася наукова конференція «Історико-культурне значення Камінка-Струмилівського Євангелія в загальноукраїнському контексті»

Дата: 17.02.2020 12:36
Кількість переглядів: 1542

     14 лютого  відбулася наукова конференція  «Історико-культурне значення Камінка-Струмилівського Євангелія в загальноукраїнському контексті», яка була організована Кам’янка-Бузькою міською радою та філологічним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка.     

Фото без опису

Проходила конференція у ресторані «Леокс» м. Кам’янка-Бузька.

Фото без опису

     Даний захід проведено з метою популяризації історико-культурного значення Камінка-Струмилівського Євангелія у соціальному, економічному та духовному розвитку Кам’янка-Бузької громади, Львівщини та України загалом.

Фото без опису

    Конференцію розпочато з молитви «Царю небесний», яку виконали представники духовенства. У виконанні Народної хорової капели «Надбужанка» (керівник Богдан Ковалюк) прозвучав кант до Камінка-Струмилівської Матері Божої (музика Йосипа Кишакевича).

Фото без опису

    Василь Івашків, директор комунального закладу «Публічна бібліотека Кам’янка-Бузької міської ради, модератор конференції, повідомив усім присутнім про ціль та важливість даного заходу та представив запрошених гостей.

   На конференції виступили:

Фото без опису

   Митрополит Димитрій Рудюк, професор, доктор церковно-історичних наук, голова Інституту церковної історії Православної Церкви України, який розповів про рукописні Євангелія, як джерело у дослідженнях з церковно-історичного краєзнавства. Владика також відзначив, яку величезну справу розпочав покійний митрофорний протоієрей, отець Михайло Піх, адже саме він почав роботу над відновленням святині - Камінка-Струмилівського Євангелія 1411 року;

Фото без опису

 Отець Ярослав Петруха, голова сакральної комісії Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ – зачитав вітальне слово від преосвященнійшого владики Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ Михайла Колтуна;

Фото без опису

 Ольга Степченко, кандидат історичних наук,  директор Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, яка доповіла присутнім про Камінко-Струмилівське Євангеліє у фондах Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського;

Фото без опису

 Віктор Мойсієнко, професор, доктор філологічних наук, Житомирський державний університет імені Івана Франка, повідомив про велике значення Камінко-Струмилівського Євангелія для історії вивчення української мови;

Фото без опису

  Ольга Цибко, кандидат історичних наук, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, розповіла про стародруки і рукописи у колекції Музею Ставропігійського інституту у Львові (1888-1940 рр.);

Фото без опису

 Данило Кравець, кандидат історичних наук, Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника, виступив з темою «Сакральні рукописні пам’ятки у збірках Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, їх збереження та оцифрування».

Фото без опису

Темою виступу Святослава Пилипчука, доктора філологічних наук, професора, декана філологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка була: «Від інтермедії до національної літератури: камінко-струмилівські постановки 1619 року в історії розвитку українського красного письменства».

Фото без опису

Також, виступив настоятель храму Собору Пресвятої Богородиці УГКЦ села Батятичі отець Іван П’ясецький, який поінформував про церкву Собору Пресвятої Богородиці села Батятичі, як неповторну пам’ятку сакральної архітектури Кам’янеччини ХVІІІ ст.

Фото без опису

Фото без опису

Мирослава Мушка, донька о. Михайла Піха та Нестор Лемешко, онук о. Михайла Піха, коротко розповіли  про душпастирську діяльність митрофорного протоієрея о. Михайла Піха у відновленні, збереженні і примноженні сакральних цінностей Кам’янеччини, а також подякували за організацію даної конференції.

Фото без опису

На заході  був присутній Андрій Слюз, меценат фототипічної копії рукописного видання «Камінка-Струмилівського Євангелія» 1411 року, який  подякував за запрошення, а також подарував аналогічні копії Євангелія митрополиту Димитрію Рудюку, голові Інституту церковної історії Православної Церкви України та передав владиці Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ Михайлу Колтуну, що стало приємною несподіванкою.

Фото без опису

Кам’янка-Бузький міський голова Олег Омелян  відзначив  про використання історичного факту написання Євангелія в Камінці-Струмиловій для соціально-економічного і духовного розвитку Кам’янка-Бузької об’єднаної територіальної громади, а також повідомив про те, що Кам’янеччина володіє величезним історико-культурним потенціалом, окремі складові якого є унікальними і мають загальноукраїнське значення.

Фото без опису

Фото без опису

        Усім учасникам заходу Олег Омелян вручив Пам’ятки на згадку про участь у науковій конференції «Історико-культурне значення Камінка-Струмилівського Євангелія в загально-українському контексті».

Фото без опису

       На завершення, у спільному виконанні Народної хорової капели «Надбужанка» та усіх присутніх прозвучав духовний гімн «Боже, Великий, Єдиний».

У ході конференції були презентовані фототипічні копії  Євангелія, а також представлена виставка цінних стародруків XVII-XVIII століть, що зберігаються у місцевих храмах. На стендах були розміщені фотофакти про душпастирську діяльність  о. Михайла Піха. Кожен охочий мав можливість торкнутися рукописних книг і духовно, і фізично.

Фото без опису

На  конференції також були присутні: настоятелі храмів Кам’янка-Бузької ОТГ: отець Володимир Котоус, отець Володимир Касіян, отець Юрій Мовчан, отець Ігор Домінський, отець Ярослав Солоп, отець Нестор Сильвестр, отець Борис Горохівський, отець Іван Гунько, отець Андрій Гермак, отець Ярослав Тищак, отець Ярослав Шикула, отець Михайло Пасірський, отець Степан Михалко, пастор церкви Євангельських християн баптистів Іван Чабан, освітяни, депутати міської ради, громадськість.

Фото без опису

Кам’янка-Бузька міська щиро дякує усім, хто був присутній на науковій конференції. Особлива подяка науковцям, які відгукнулися на запрошення, прибули на конференцію та доповіли присутнім про історико-культурне значення Камінка-Струмилівського Євангелія.

Величезна подяка людям, які допомогли у організації заходу. Такі події об’єднують людей, збагачують духовно та надихають на відкриття  нових сторінок історико-культурної спадщини нашого краю та міста.

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Нагадаємо, що оригінал  рукописного Камінка-Струмилівського Євангелія» 1411 року зараз зберігається у фондах Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського.

Ця безцінна пам’ятка є однією з основних святинь, символом міста, адже Євангеліє написане на теренах Камянеччини і у ньому зафіксовано одну з найперших згадок про Камінку-Струмилову.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано