Направлення

Дата: 21.01.2020 15:53
Кількість переглядів: 817

       Звернення до лікаря-спеціаліста: за направленням чи без нього? Згідно з відповідним протоколом лікування, лікар первинної медичної допомоги оглядає пацієнта та призначає необхідні обстеження. Виходячи з результатів обстеження, сімейний лікар, терапевт та педіатр приймає рішення щодо лікування як гострих, так і хронічних станів пацієнта й дає направлення до профільних спеціалістів у разі необхідності.


Чи можна потрапити до лікаря-спеціаліста без направлення лікаря первинної медичної допомоги?
З 2020 року розпочинається реформування моделі фінансування медичних установ вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) допомоги. Спеціалізовану медичну допомогу надають лікарі-спеціалісти в центральних районних, міських та обласних лікарнях.
Визначено 25 пакетів, у тому числі: лікування гострого мозкового інсульту; гострого інфаркту міокарда; пологи; складна неонатальна допомога та ендоскопія; дослідження, спрямовані на виявлення онкологічних захворювань на ранній стадії. Таке лікування буде безкоштовним для пацієнтів (медичним закладам заплатить за них Національна служба здоров’я України – НСЗУ).
Якщо медичний заклад уклав договір з НСЗУ про надання пріоритетних послуг і отримуватиме оплату за цим договором, у такому випадку у пацієнта не мають права вимагати за це гроші, пропонувати купити ліки за власні кошти, звертатись з проханням вносити благодійні внески.
Пацієнт матиме можливість обрати лікаря не лише на первинній ланці допомоги (сімейного лікаря, педіатра, терапевта), а й на вторинному рівні. Наприклад, якщо пацієнт отримав направлення від лікаря на планову операцію, то він сам може обрати лікаря-хірурга й заклад. За надану послугу НСЗУ заплатить гроші тому закладу, який обере пацієнт. Цей принцип діятиме й при виборі вагітною жінкою закладу для народження дитини. Вона матиме можливість обирати як лікаря, так і пологовий будинок без прив’язки до місця проживання. НСЗУ заплатить гроші за пологи тому закладу, який вона обрала.


Для того, щоб скористатись програмою медичних гарантій, необхідно дотримуватись певних правил:
- мати направлення від сімейного лікаря. Якщо хворий, який не потребує невідкладної допомоги, прийде до лікаря, який надає спеціалізовану або високоспеціалізовану медичну допомогу без направлення (за власним бажанням) – медичний заклад має право надати платну послугу згідно з тарифом. Якщо пацієнт за власним бажанням звернеться до закладу з метою зробити дослідження або відвідати лікаря без направлення – заклад має право офіційно запропонувати оплату послуги за встановленим тарифом;
- у випадку, якщо людина вже проходила лікування в спеціалізованому закладі за направленням сімейного лікаря/терапевта/педіатра, але за станом здоров’я потребує продовження лікування в спеціалізованому закладі, то вона отримає направлення від лікуючого спеціаліста до іншого фахівця. Лікування за цим направленням буде оплачене державою;
- безоплатно без направлення можна звертатись до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, психіатра, нарколога;
- екстрену медичну допомогу (коли ситуація загрожує життю) нададуть без будь-яких попередніх умов безоплатно. Для отримання екстреної допомоги декларація не потрібна.
Щороку об’єм послуг, гарантованих державою й тарифи будуть затверджуватись Верховною Радою України разом з Державним Бюджетом. Документ називатиметься «Програма медичних гарантій».
На виконання Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» Програма медичних гарантій запрацює в повному обсязі у 2020 році. НСЗУ закуповуватиме медичні послуги в закладах охорони здоров’я всіх рівнів надання медичної допомоги, організаційно-правової форми та форми власності й оплачуватиме їх за договором. Процедура закупівель медичних послуг передбачатиме дотримання надавачами умов надання послуг належної якості.
Детальнішу інформація можна отримати на сайті Національної служби здоров’я України за посиланням: 
https://nszu.gov.ua/likar-2020...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано