А той третій празник – Святе Водохреща

Дата: 17.01.2020 16:05
Кількість переглядів: 1865

Фото без описуШановна громадо!

   Кам’янка-Бузька міська рада запрошує мешканців та гостей громади  на святкові заходи Водохреща, які відбудуться на міському озері «Молодіжне» 19 січня 2020 року о 13 годині.

   У програмі: чин освячення води, який проведуть настоятелі місцевих храмів, виступи творчих колективів громади, купання.

   Для бажаючих зануритися у воду буде облаштоване місце для купання та приміщення для перевдягання. Для зручності територія спуску до водойми буде постелена килимом.

Просимо взяти зі собою гарний настрій!

Хай свята водичка скропить Ваші личка

і окропить ззовні, щоб були усі здорові!

Хай окропить хату, щоб в ній зла не знати!

Скропить всю родину, щоб жила щасливо!

В цей день колись давно на світанні

Ісус хрестився у річці Йордані!

* * * * *

    Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Водохреща.   Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня.

    Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення в річці Йордан. Вийшов на берег, а з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба.

   Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби.

    В цей день у всіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Віддавна в народі освячену на Водохреща воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин. Залишається загадкою той факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року.

    Напередодні свята чоловіки вирізають по льоду найближчого водоймища ополонку у вигляді хреста, а сам крижаний хрест встановлюють поруч. Іноді його поливають буряковим соком – червоний колір символізує вогонь.

     Біля хреста відбувається обряд Йорданського водосвяття. Потім в ополонці можна купатися, змиваючи гріхи і заряджаючись здоров’ям на рік.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано