Вшанування пам'яті священномученика Романа Лиска

Дата: 18.11.2019 09:42
Кількість переглядів: 525

Фото без опису

  17 листопада 2019 року  у Народному домі відбулася урочиста академія з нагоди 70-річчя від дня загибелі пластуна Кам’янецької гімназії священномученика Романа Лиска. На зустріч були присутні нащадки роду Цегельських-Лисків.

Директор публічної бібліотеки Василь Івашків провів презентацію життя та діяльності отця Романа Лиска.

Міський голова Олег Омелян звернувся до присутніх із словами: «Дуже прикро, що сьогодні дуже мало людей у залі. Ми повинні розповідати про історію нашого краю, залучати молодь до таких урочистостей. Адже, хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього».

З біографії: Роман Лиско народився 14 серпня 1914 р. у м. Городку Львівської області. Син відомого душпастиря, просвітника, декана Золочівського о. Володимира Лиска, внук отця-шамбеляна Михайла Цегельського.

Навчався у Кам’янецькій гімназії, а потім у Львівській Богословській Академії. У 1938 р. закінчивши теологію, одружився з Неонілею Гуньовською, дочкою о. Матвія. Після приходу в 1939 році радянської влади за порадою Митрополита Андрея деякий час учителював у селах Побіч, Колтів Олеського району. Разом із дружиною охоче навчав молодь.

28 серпня 1941 року був висвячений на священика, призначений парохом с. Колтів Оліївського деканату. 1944 р. став парохом с. Белзець (зараз с. Гончарівка) Золочівського району, де пробув до 1948 року. Відмовився підписати перехід на православ'я, зазнавав утисків, переслідувань з боку радянської влади; йому заборонили відправляти в церкві.

Переїхав з родиною до м. Городка; став нелегальним сотрудником (священиком-помічником) о. Малецького, який підписав православ'я, але дотримувався католицького обряду. Отець Роман Лиско підпільно йшов зі Святими Тайнами до тих що потребували, з дозволу о. Малецького відправляв в церквах сіл Дроздовичі, Братковичі за греко-католицьким обрядом. Часто їздив до о. Миколи Хмільовського у с. Мшану.

    9 вересня 1949 р. був заарештований НКВД, поміщений у тюрму на вул. Лонцького у Львові. Поширювались чутки, що молодий отець Роман збожеволів від тортур, співав у тюрмі на повен голос псалми. Переказували, що його живцем замурували в стіні. Помер 14 жовтня 1949 року.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано