Децентралізація на Львівщині: досвід Кам’янка-Бузької ОТГ.

Дата: 26.04.2019 10:02
Кількість переглядів: 927

Фото без опису

З 2014 року в Україні триває реформа децентралізації – передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування.

Відтак, кожна з областей України утворює нові об`єднані територіальні громади, аби ефективно освоювати кошти на місцях та вкладати у розвиток своєї території.

Станом на зараз на Львівщині успішно функціонує вже 40 об’єднаних територіальних громад.

Кам’янка-Бузька міська об’єднана територіальна громада є відносно молодою, адже була створена 24 грудня 2017 року шляхом об’єднання п’ятьох громад: Кам’янка-Бузької, Батятицької, Желедецької, Зубівмостівської та Прибужанівської громад.

Фото без опису

Кам’янка-Бузька ОТГ – третя за площею громада у Львівській області. На території громади розташовано 21 населений пункт:

• м.Кам’янка-Бузька, с.Забужжя, с.Тадані;
• Батятицький старостинський округ – с. Батятичі, с. Липники;
• Желедецький – с. Желдець, с. Верени, с. Високофедорівка, с. Воля-Жовтанецька, с. Красічин, с. Мазярка, с. Сокіл;
• Зубівмостівський – с. Зубів Міст, с. Грушка, с. Обидів, с. Рожанка,с. Ягідня;
• Прибужанівський – с.Прибужани, с. Гайок, с. Руда, с. Руда-Сілецька.

У виборах до Ради були обрані 26 депутатів, які представляють усі населені пункти об’єднаної громади.

Головою ОТГ у прямих виборах тоді було обрано Олега Омеляна, який розповів журналістам як функціонує його громада тепер.

Про політику Омелян говорить не охоче, каже, що не поділяє депутатів по партіях чи фракціях, бо головне для голови – це знайти рішення проблеми, яка турбує громаду, тому спільну мову треба знаходити з представниками усіх представлених у ОТГ політичних сил.

Фото без опису

Найперше, що вихоплює око у Ратуші – це сучасний та світлий ремонт історичної будівлі Ратуші Кам’янки-Бузької, яка вже роками потребувала вкладання коштів та реорганізації:

“Завершили ремонт лише нещодавно, раніше у нашій будівлі ще були інші організації, які займали чималу площу. Так, тут функіонував і місцевий РАЦС, але спільними зусиллями вдалось переконати їх переїхати у іншу будівлю, а Ратушу залишити виключно для нас, аби була змога якісно надавати всі передбачені законом послуги нашим громадянам на рівні”, – розповів голова ОТГ.

Фото без опису

Тепер у будівлі, окрім усіх сталих відділів, є окремо відведені зали для надання громадянам адміністративних послуг, два оновлені зали для засідань, а також громадські вбиральні на кожному поверсі, до слова, ними може скористатись будь-хто у робочий час установи. Це, на думку керівництва, хоча б частково вирішує проблему з громадськими вбиральнями у місті, яких справді бракує.

Відрізняється у сучасній Ратуші і кабінет самого голови Олега Омеляна, де замість дорогих артефактів чимало подяк та нагород, старі фото Кам`янки Струмилової (історична назва – прим. ред), а окрасою є місцеві старовинний дерев`яний водогін та паркет початку ХХ століття, який колись прикрашав зали найдорожчих готелів Львова.

Фото без опису

 

Історичні і природні передумови призводять до того, що Кам’янка-Бузька залишається важливим центром послуг і виробництва в регіоні. Основою регіону є переробка сировини. Динамічно розвиваються промислові підприємства ОТГ: ПАТ «ДТЕК-Західенерго» (виробництво електроенергії в Прибужанівському окрузі), ТОВ «СВІСС Кроно» (деревостружкова плита), ТОВ «Райтекс» (виробництво білизни постільної, дерев’яні крісла з каркасом), ТОВ «Агро Л В Лімітед» (сільськогосподарська продукція), ПП «Скіфи» (виробництво піддонів), ПП «Львів ПАК» (виробництво піддонів та палет), , ТОВ «Еко Міт» (вирощення та відгодівля свиней), ТОВ «Кам’янка-Бузький комбікормовий завод» (прийом, сушіння, доведення до кондиції зерна і відвантаження), ТОВ «Енергомонтажвентиляція» (виробництво металоконструкцій).

Приватні сільськогосподарські підприємства, домогосподарства та сімейні міні-ферми забезпечують різноманітне сільськогосподарське виробництво. На території громади вирощуються зернові культури, олійні культури, цукрові буряки, овочі і яблуневі сади. Розводяться свині, корови, вівці, кролі, кури.

Найбільші обсяги капітальних інвестицій залучено ТОВ «СВІСС Кроно», ТОВ «Райтекс», ПП «Львів ПАК», ТОВ «Агро Л В Лімітед» та індивідуальне житлове будівництво.

Проте, як у кожній ОТГ, не обходиться без проблем, зокрема, із вивозом сміття, адже до трагедії на Грибовицьому сміттєзвалищі вивіз сміття здійснювався туди, тепер доводиться шукати короткострокові рішення проблеми:

“Вже не раз піднімали питання про свої очисні споруди, до прикладу. Але бюджет питання фактично дорівнює нашому річному бюджету, то виходить хіба що нічого не фінансувати: ані доріг, ані освіти, ані соціалки, лиш збирати кошти на цей проект, а це ж утопія”, – розповів заступник голови ОТГ Олег Квасніцький.

Не забувають у Кам’янка-Бузькій ОТГ і про культуру: вже восени тут пройде фестиваль «Корона Якуба» ( 14-15 вересня), де одночасно працюватиме 6 майданчиків, на яких кожен знайде заняття по духу.

Два дні у різних частинах міста паралельно відбуватимуться фантастичні мистецькі акції. Епіцентром святкувань, із безліччю цікавих заходів та подій, стане – ярмарок. Чудового настрою додаватимуть співи, веселощі, забави, театралізовані вуличні постановки, солодощі, мед, сувеніри . З нагоди фестивалю-ярмарку вулицями міста пройде святкова хода, у якій візьмуть участь сотні учасників, серед яких – дитячі колективи, актори на ходулях, оркестри, аматорські та студентські театри, танцювальні колективи.

“Людей потрібно привчати до культури, ми чітко розуміємо, що наш формат свята – це не лише вино чи пиво з закусками, але й культурна складова, театр. А театр зрозуміє не кожен, тому поєднати ярмарок з театральними виставами – це ідеальний варіант. Зрештою, 400 років тому знамениті інтермедії Якуба Ґаватовича теж проходили під час ярмарку”, – зауважив Олег Омелян.

Керівництво Кам’янка-Бузької ОТГ зазначає, що у майбутньому можливе приєднання й Дернівської та Стрептівської громад, які станом на 24 грудня 2017 року відмовились приєднуватись до Кам’янка-Бузької ОТГ.

“Дуже б хотілось, аби до нас приєднувались не лише дотаційні громади, але й самостійні, адже тоді це дасть нам можливість разом втілювати у життя важливі для наших мешканців проекти значно швидше”, – резюмував Олег Омелян.

Перепост з першоджерела - Децентралізація на Львівщині: досвід Кам’янка-Бузької ОТГ ( 4studio )


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано