14 - 15 вересня 2019 року відбудеться Фестиваль – ярмарка по відзначенню 400-річчя українському театру  у м. Кам’янка-Бузька  “Корона Якуба”.

Дата: 01.11.2018 12:53
Кількість переглядів: 1450

У 2019 році Україна святкуватиме 400 років з дня започаткування українського театру, та небагато хто знає, що колискою українського театру є місто Кам’янка-Бузька, центр новоствореної ОТГ за 41 км від міста Львова.

Найдавніші українські драматичні твори, тексти яких дійшли до наших днів, - це дві інтермедії з трагедії Якуба Гаватовича. Цей львів’янин за походженням певний час учителював у Кам’янці-Струмиловій (історична назва Кам’янка-Бузької) і от 29 серпня 1619 р. на міській Ринковій площі він разом зі своїми учнями, під час ярмарку, поставив драму «Трагедії, або Образ смерті пресвятого Іоанна Хрестителя, посланця Божого». Дійові особи трагедії розмовляли польською мовою, але після 2-го та 3-го актів відбулись дві українські інтермедії «Продав кота в мішку» та «Найкращий сон». Відтоді, вважається, що історія української вистави почалась саме в Кам’янка-Бузькій.

Однак, на тому роль Кам’янка-Бузької як колиски українського театру не вичерпується. Адже, саме в цьому місті 1914 року вперше актори українського театру товариства «Бесіда» поставили на сцені Народного дому драму Івана Франка «Украдене щастя». Серед акторів був і легендарний Лесь Курбас. Варто додати, що виставу ставили відповідно до тексту оригіналу, включаючи і ті місця, які з твору викреслила цензура. Кам’янеччина горда також своїми сучасними «титанами сцени»: Богдан Ступка та «заньківчани» Юрій Чеков - український актор, помічник художнього керівника, та Орест Огородник, артист, режисер-постановник, драматург – мають кам’янецьке коріння.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано