Електронні опитування в ОТГ: успішні кейси

Дата: 27.09.2018 11:24
Кількість переглядів: 872

Разом з учасниками робочої групи еГромади будемо шукати та аналізуватиісторії успіху в наданні електронних сервісів для жителів ОТГ. Розглянемо простий, але у той же час важливий інструмент електронного волевиявлення, – електронні опитування.

 

Згідно з даними дослідження експертів Центру розвитку інновацій (травень-червень, 2018 р.), електронні  опитування є на веб-сайтах 30 ОТГ.  Пропонуємо розглянути електронні опитування, які залучили найбільшу кількість учасників.

 

Кам‘янка-Бузька міська ОТГ: 3100+ учасників опитування

 

Успішним прикладом проведення е-опитувань може бути Кам‘янка-Бузька ОТГ, де вдалось долучити більше 3000 громадян до використання цього інструменту. Для проведення опитувань було обрано сервіс «Така думка». Дані про кількість учасників опитування підраховуються та оновлюються в режимі реального часу. Також є опція “Поширити у Facebook”, яка дозволяє громадянам поділитись посиланням на опитування з друзями.

електронне опитування.png

В даній ОТГ провели опитування щодо назви міста та попросили громадян відповісти на запитання «Чи підтримують вони ініціативу поверення назви міста до історичної?». 90% опитуваних (2794 особи) проголосували за назву «Кам‘янка-Бузька». 47 осіб поділились опитуванням у соціальній мережі Facebook, що допомогло залучити більше громадян.

 

Пирятинська міська ОТГ: 1500+ учасників опитувань

 

Інший яскравий приклад – опитування у Пирятинській міській ОТГ. На веб-сайті Пирятинської ОТГ провели 5 електронних опитувань, найбільш популярне –  стосувалось якості надання адміністративних послуг у ЦНАПі (долучилось 876 громадян).

е опитування пирятин

 

Новосаржанська селищна ОТГ: 700+ учасників опитування

 

Серед добрих прикладів Новосаржанська селищна ОТГ: станом на 20 серпня 2018 року 797 громадян оцінили діяльність Новосаржанської селищної ради за допомогою електронного опитування на офіційному веб-сайті ради.

електронне опитування нові саржани

 

Переглянути інші приклади активних електронних опитувань у ОТГ можна за посиланням.

 

У всіх трьох випадках віджет електронних опитувань розміщується на веб-сайтах праворуч, біля інших банерів та віджетів. Іноді «Електронні опитування» виокремлюють у розділ (підрозділ) меню на сайті (див. на прикладі Сосницької селищної ОТГ).

сосниці опитування

 

Як бачимо, варіанти ІТ-рішень для проведення електронних опитувань є різними: інколи ОТГ використовують Google-форми або спеціальні зовнішні сервіси.

гречаноподівська
Електронне опитування у Гречаноподівській ОТГ: https://goo.gl/RTrohQ

 

Всі ІТ-рішення для проведення електронних опитувань та впровадження інших електронних сервісів команда експертів Центру розвитку інновацій консолідує у базі даних Національний банк ІТ-рішень, аби надати можливість представникам ОМС та активним громадянам оцінювати, рецензувати, спільно рейтингувати та обирати кращі ІТ-рішення для свого населеного пункту.

nbit1

 

Автор публікації: Карина Літвінова, експерт Центру розвитку інновацій

Публікація підгтовлена в рамках проекту “е-Громада: електронні сервіси в ОТГ” за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках ініціативи Eastern Partnership Civil Society Facility. Зміст публікації є виключною думкою автора та не обов’язково відображає офіційну позицію Європейського Союзу.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано