Обережно! ЯЩУР - другий випадок на території Європейського Союзу.
Ящур (Foot and mouth disease (FMD)) – важке, висококонтагіозне вірусне захворювання тварин, яке має значний економічний вплив. Хвороба вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз та інших парнокопитних жуйних.
Ветеринарні органи Угорщини підтвердили наявність вірусу ящуру (FMD) на фермі в Кішбайчі, де утримували 1 400 голів ВРХ. Спалах зафіксували на початку березня, коли у тварин виявили характерні симптоми. Останній випадок ящуру в Угорщини фіксували понад пів століття тому.
На початку цього року ящур був зареєстрований в Німеччині.
Держпродспоживслужба у відповідь на спалах швидко запровадила заходи, щоб не допустити занесення хвороби на територію України, зокрема:
-
заборона на ввезення живих тварин, які сприйнятливі до вірусу та продукції від них, крім того заборона ввезення репродуктивного матеріалу;
-
запровадження заборони на випас парнокопитних тварин у 10-кілометровій прикордонній зоні з ЄС.
Останній випадок ящуру в Україні був зареєстрований в 1988 році, а з 1992 року Україна має статус МЕБ, як країни вільної від вакцинації. У зв'язку з чим вакцинація тварин не проводиться.
Ящур це транскордонна хвороба тварин з високою ймовірністю занесення на території сусідніх країн, яка глибоко впливає на продуктивність тваринництва та порушує регіональну та міжнародну торгівлю тваринами та продуктами тваринництва.
На ящур можуть хворіти і люди. Основний шлях інфікування людей відбувається через вживання сирого молока хворих на вірус ящуру тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м'ясо.
Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-краплинним шляхом при контакті з хворою твариною. Люди здатні виділяти вірус у респіраторному тракті протягом 24-48 годин.
Виникнення даного захворювання може мати вплив на розвиток сільського господарства та значні економічні збитки. Спалах хвороби в країні миттєво викличе заборону експорту тварин та тваринницької продукції до всіх країн, вільних від ящуру.
Хвороба має здатність швидко поширюватись на значній території, серед молодняку викликає високий падіж та поодинокі летальні випадки серед дорослих тварин.
Шляхи передачі ящуру:
– прямий контакт з інфікованими свійськими або дикими тваринами. Виділення вірусу відбувається через дихання, зі слини, фекалій та сечі, молока – за 4 дні до появи клінічних ознак;
– контаміновані продукти тваринного походження (необроблені м’ясні продукти, харчові відходи та молоко). Вірус здатен зберігатись від одного дня до декількох тижнів;
– забруднений одяг, взуття, обладнання, транспортні засоби для перевезення тварин та інше (сіно, корм, вода, молоко та біопрепарати);
– може передаватись повітря-крапельним шляхом за низької температури та високої вологості.
Інкубаційний період може тривати від декількох днів до двох тижнів.
Як розпізнати ящур?
Клінічні ознаки ящура залежить від штаму вірусу, віку, виду та породи інфікованих тварин. У хворих тварин на внутрішній поверхні ротової порожнини, язиці, вимені та кінцівках спостерігають ураження афтами. Також з’являється слиновиділення, анорексія, кульгавість, лихоманка, аборт і раптова загибель новонародженого молодняку та зниження молочної продуктивності.
Задля попередження виникнення даного захворювання серед тварин необхідно:
-
дотримуватись суворого контролю доступу людей, транспортних засобів та обладнання до стада;
-
забезпечити регулярну дезінфекцію місць утримання тварин, обладнання, одягу та взуття;
-
дотримуватись обов’язкового профілактичного карантинування під час переміщення тварин до або з господарства;
-
забезпечити належну утилізацію гною та сміття;
-
користувачам мисливських угідь всіх форм власності, у разі виявлення трупів диких парнокопитних тварин потрібно негайно повідомляти відповідні ветеринарні служби.
При підозрі захворювання тварин на ящур власник (утримувач) або спеціалісти ветеринарної медицини, які обслуговують господарство, зобов’язані негайно повідомити про це головного державного інспектора ветеринарної медицини відповідної території.