Як з гельмінтами пов’язаний кашель?

Дата: 01.03.2024 11:11
Кількість переглядів: 934

Фото без опису
1. Пересування паразитів механічно ушкоджують дихальні шляхи, зачіпають кашльові рецептори.
2. Паразити в бронхах стоять на шляху повітряного потоку. Організм хоче позбутися перешкоди, з’являється кашель.
3. Кашель є симптомом алергічної реакції на продукти життєдіяльності гельмінтів. Крім кашлю може з’явитися нежить.

Які паразити викликають кашель?
• Аскариди (мігруючі личинки, дорослі аскариди не провокують кашель).
• Токсокара. Міграція личинок токсокар в організмі людини триває роками
• Ехінококи (личинки).

🪱Аскариди є кишковими паразитами. Їх яйця потрапляють в шлунково-кишковий тракт при вживанні немитих овочів, контакті з тваринами. У шлунку личинка виходить з яйця, потрапляє в тонкий кишечник, а звідти в загальний кровотік. Далі личинка мігрує по судинах, досягає печінки, серця, легень і дихальних шляхів. Завдяки віям епітелію трахей аскарида рухається, дратуючи кашлеві рецептори. В процесі кашлю паразит викидається в ротову порожнину, проковтується і знову надходить у шлунково-кишковому тракті. Нові личинки викликають нові напади кашлю.

🪱Потрапляючи в організм, з яйця токсокар виходять личинки, і далі можуть подорожувати з кровотоком до різних частин тіла, включаючи печінку, серце, легені, мозок, м’язи або очі. Більшість інфікованих людей не мають жодних симптомів. Однак у деяких людей личинки токсокар можуть пошкоджувати ці тканини та органи. Симптоми токсокарозу, викликаного цими мігруючими личинками, включають лихоманку, кашель, запалення печінки або проблеми з очима.

🪱Личинки стрічкового хробака ехінокока в організмі людини не розвиваються у дорослих особин. Паразитуючи в різних органах, провокують кистоз. Кисти заповнені рідиною. При тривалому зараженні киста може зруйнувати орган. Симптомом ураження ехінококом легень є хронічний кашель. Спочатку він сухий, потім стає мокрим. Мокрота містить домішки крові.

👩‍⚕️Якщо підозра на глистяну інвазію підтвердиться, не займайтеся самолікуванням – зверніться до сімейного лікаря. Лише він зможе призначити коректну протипаразитарну терапію. Ви доволі швидко позбудетеся глистів, якщо чітко дотримуватиметеся рекомендацій фахівця.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано