Рекомендації Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ЛЬВІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ
МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ» ІНФОРМУЄ!
Згідно з моніторингом захворюваності населення Львівської області на гострі респіраторні вірусні інфекції, за 4 тиждень 2024 року (22.01-28.01.2024 року) у Львівській області зареєстровано 16 102 випадки гострих респіраторних вірусних інфекцій (654,6 на 100 тис. нас.) проти 13 979 випадків (568,3 на 100 тис. нас.) за попередній тиждень – ріст захворюваності на 13,2%.
За 4 тиждень інтенсивний показник захворюваності на ГРВІ, включно із COVID-19 вищий на 50,8% за епідемічний поріг 434,07. У структурі захворюваності питома вага дітей до 17 років склала 44,9% – 7245 осіб. Епідпороги перевищені на території Львівського, Яворівського та Стрийського районів. Найбільша частка хворих відмічається серед вікової групі 5-14 років (24%) та 30-64 роки (32%).
Вірусологічною лабораторією ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» за звітний тиждень визначено циркуляцію вірусів грипу А та коронавірусу.
За звітний тиждень зареєстровано 2 летальні випадки викликані вірусом грипу А серед чоловіків віком 49 та 50 років.
Від початку епідемічного сезону у Львівській області проти грипу вакциновано 15889 осіб, з них 8314 - особи з групи медичного та епідемічного ризику.
Захворіло на гостру респіраторну хворобу COVID-19 180 осіб проти 208 за минулий тиждень. Зареєстровано 2 летальні випадки серед осіб старше 65 років. Знаходилися на стаціонарному лікуванні з приводу COVID-19 26 пацієнтів, з приводу грипу та ГРВІ – 357 пацієнтів.
Вакциновано проти коронавірусу однією дозою 1 102787 осіб, другу дозу отримали 1 039638 осіб, першу бустерну – 212030 осіб, другу бустерну – 25824 мешканці Львівщини. Враховуючи негативну динаміку щодо захворюваності та реєстрацію летальних випадків пропонуємо вжити наступні заходи:
Для керівників підприємств громадського транспорту:
- не допускати до роботи працівників з симптомами грипу та ГРВІ (підвищення температури тіла, кашель, нежить, тощо) з наданням рекомендації щодо звернення до сімейного лікаря;
- дотримання працівниками правил респіраторної гігієни та етикету кашлю, а саме прикриття носу та ротової порожнини під час кашлю та чхання паперовою серветкою чи згином ліктя;
- використання засобів індивідуального захисту органів дихання (захисних масок) працівниками з наявністю супутніх захворювань (онкологія, цукровий діабет, бронхіальна астма, зниження імунітету, ожиріння, тощо) вік понад 60 років, вагітні, тощо, а також особами з симптомами грипу та ГРВІ;
- забезпечення працівників витратними матеріалами для дотримання особистої гігієни – спиртовмісні антисептики для рук, серветки;
- з метою зменшення передачі вірусів грипу після кожного завершення рейсу здійснювати наскрізне провітрювання шляхом відкривання усіх дверей у салоні транспортного засобу та проведення дезінфекції висококонтактних поверхонь (дверні ручки, ручки сидінь та тримачі);
- в кінці робочої зміни проведення вологого прибирання салонів пасажирського громадського транспорту (трамваїв, тролейбусів та автобусів) з використанням дезінфекційних засобів;
- дотримання оптимальної температури повітря в салонах транспортних засобів;
- недопущення виходу на лінію громадського транспорту з несправною опалювальною системою;
- за можливості випуск на лінію додаткових одиниць рухомого складу для зменшення скупченості пасажирів в «години пік».
Для керівників підприємств торгівлі та громадського харчування:
- не допускати до роботи працівників з симптомами грипу та ГРВІ (підвищення температури тіла, кашель, нежить, тощо) з наданням рекомендації щодо звернення до сімейного лікаря;
- дотримання працівниками правил респіраторної гігієни та етикету кашлю, а саме прикриття носу та ротової порожнини під час кашлю та чхання паперовою серветкою чи згином ліктя;
- дотримання соціальної дистанції не менше 1 метра (збереження простору між людьми) для запобігання утворення черг в місцях масового перебування або скупчення людей;
- використання засобів індивідуального захисту органів дихання (захисних масок) працівниками, які безпосередньо контактують з відвідувачами (касири, консультанти, продавці, офіціанти тощо) та для груп медичного ризику з наявністю супутніх захворювань (онкологія, цукровий діабет, бронхіальна астма, зниження імунітету, ожиріння, тощо) вік понад 60 років, вагітні, тощо, а також особами з симптомами грипу та ГРВІ;
- створення умов та дотримання працівниками та відвідувачами правил особистої гігієни – миття рук в проточній воді з рідким милом, обробка рук антисептичними засобами, серветками;
- з метою зменшення передачі вірусів грипу проведення щоденного вологого прибирання протягом дня та в кінці робочої зміни усіх приміщень з використанням мийних та дезінфекційних засобів, здійснення дезінфекції висококонтактних поверхонь (дверні ручки, прилавки, ваги для зважування продуктів, на лініях самообслуговування – підноси, столи, термінали самообслуговування, ручки візків та корзинок для продуктів, дверцята та ключі від камер схову особистих речей, тощо);
- забезпечення дотримання повітряно-температурного режиму та роботу систем вентиляції в робочих приміщеннях, торгових та обідніх залах;
- забезпечення персоналу одноразовими рукавичками для проведення відпуску нефасованих готових продуктів до споживання харчових продуктів, кулінарних виробів;
- забезпечення осіб, які працюють на відкритому повітрі, теплим одягом та приміщеннями для обігріву;
- рекомендувати працівникам проведення вакцинації проти грипу;