Кам'янка-Бузька ДПІ інформує!

Дата: 04.09.2023 09:44
Кількість переглядів: 74

Фото без описуОформлюйте працівників за 3 кроки.

         Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що наймати працівників можуть компанії, приватні підприємці, а також фізичні особи, які беруть на роботу кухарів, нянь, водіїв ... При цьому всі вони стають роботодавцями і мають дотримуватися трудового законодавства. 

Часто роботодавці укладають з працівниками цивільно-правові угоди, а не трудові. У відносинах працівник – роботодавець має укладатися трудовий договір. Цивільно-правова угода про надання послуг укладається в разі співпраці з незалежним підрядником або особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, тобто займається підприємництвом, бізнесом.

Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців. Він включає три основні кроки:

- укладення трудового договору;

- оформлення наказу про прийняття на роботу;

- повідомлення Державної податкової служби.

Про порушення податкового законодавства можна повідомляти через чат-бот «StopViolationBot» та Контакт-центр ДПС

         Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області звертає увагу споживачів на ресурси ДПС, які дають можливість повідомляти про ймовірні факти порушень законодавства суб’єктами господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, контроль за яким здійснюють податкові органи.

Найбільш зручний з них – чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram.  

З його допомогою в будь-який час доби у будь-якому місці можна оперативно поінформувати ДПС про:

незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків;

відмову у розрахунку банківською карткою;

торгівлю без ліцензій, порушення порядку реалізації підакцизної продукції;

завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби, пальне;

неоформлення трудових відносин з найманими працівниками;

здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

Повідомити ДПС про такі факти можна, перейшовши за  посиланням:

Чат-бот ДПС «StopViolationBot»

Також повідомити про порушення можна через «гарячу лінію» Контакт-центр ДПС за номером 0800-501-00-7.

Вся інформація, яка надходить до ДПС, досліджується та перевіряється працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи реагування, в тому числі податкові перевірки.

Про основні податкові новації інформували платників під час «гарячої лінії»

 

 

Сеанс прямого спілкування з платниками податків  - «гаряча лінія» відбувся днями у Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області. Цього разу на запитання додзвонювачів відповідала заступник начальника Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Оксана Солонинка.

Серед тем, які найчастіше порушували учасники телефонного сеансу, – проведення звірки щодо правильності нарахування земельних платежів та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, застосування штрафних санкцій до суб’єктів господарювання, які провадитимуть діяльність без використання реєстраторів розрахункових операцій із 1 жовтня 2023 року, особливості реєстрації програмних реєстраторі розрахункових операцій.

Так, Оксана Солонинка інформувала, що громадяни, які змінюють місце своєї податкової адреси, зобов’язані про це повідомити податкові органи, надавши відповідні підтверджуючі документи. «Виконавши такий обов’язок, платники забезпечують правильність надсилання податкового повідомлення-рішення, відповідно зможуть своєчасно провести звірку та сплатити податкові зобов’язання», – наголосила податківець. 

Вона також нагадала, що з 1 жовтня 2023 року набуває чинності Закон України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який повертає правила діяльності бізнесу у довоєнний період. Відтак за не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, невидачу відповідного розрахункового документа, проведення операцій із використанням ПРРО/РРО на неповну суму вартості проданих товарів  чекає фінансова відповідальність. «Розмір штрафних санкцій становить 25 відсотків вартості проданих із порушеннями товарів, наданих робіт чи послуг. Якщо таке порушення вчинено вперше. За кожне ж наступне правопорушення штраф збільшиться удвічі і складатиме 50 відсотків вартості проданих із порушеннями товарів, наданих робіт чи послуг», – розповіла фахівець.

У Кам’янка-Бузькій ДПІ роз’яснили особливості застосування РРО/ПРРО

    З метою підвищення податкової культури громадян та роз’яснення окремих положень законодавства працівниками Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області проведено робочу зустріч з платниками щодо застосування РРО/ПРРО, застосування штрафних санкцій за незастосування РРО/ПРРО та обговорено кроки реєстрації програмного РРО.

Під час зустрічі податківці зазначили, що апаратний РРО та програмний РРО відповідно до новацій, запроваджених у 2020 році, є рівнозначними засобами фіскалізації розрахунків за товари, роботи, послуги.

Суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО в залежності від своїх потреб та фінансових можливостей.

Здійснення попереднього програмування РРО/ПРРО та створення номенклатури товарів у фіскальній пам’яті реєстраторів не вимагається. Зазначення назви, ціни та кількості товарів(послуг) допускається в момент їх продажу. 

Також було звернуто увагу, що з 1 жовтня 2023 року відновлена фінансова відповідальність за порушення використання РРО/ПРРО. Однак, зменшено вдвічі штрафну санкцію за торгівлю не облікованими товарами, з подвійної вартості до суми, на яку виявлено не облікований товар за цінами реалізації.

Скасовано всі штрафи за несуттєві (формальні) порушення порядку застосування РРО/ПРРО (невідповідність сум, не здійснення записів, не підклеювання).

Також було поінформовано про діючі електронні сервіси ДПС України, зокрема «Електронний кабінет». Через приватну частину громадяни можуть зареєструвати програмний РРО; подати декларацію про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки; отримати довідку про доходи, переглянути розрахунки з бюджетом.

Оформлення трудових відносин – це імідж соціально відповідальної компанії

    Державна податкова служба України нагадує про необхідність оформлення суб’єктами господарювання трудових відносин із найманими працівниками.

Працювати за трудовим договором – вигідно! Трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні. Всього цього позбавлені незадекларовані працівники.

З моменту підписання трудового договору найманий працівник – це працівник, який має трудові права й соціальні гарантії, а саме:

- гідні та безпечні умови праці;

- нормований робочий час;

- оплачувані та неоплачувані відпустки;

- регулярна виплата зарплати не нижче мінімальної;

- можливість навчатися та підвищувати кваліфікацію;

- захист від незаконного звільнення;

- страхові виплати в разі непрацездатності;

- пільги для неповнолітніх;

- додаткові соціальні гарантії для жінок та працівників з дітьми;

- захист прав, тощо.

Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців. Він включає три основні кроки:

- укладення трудового договору;

- оформлення наказу про прийняття на роботу;

- повідомлення Державної податкової служби.

Своєчасне оформлення трудових відносин – це запорука фінансової стабільності бізнесу. До того ж, фінансові ризики і наслідки використання незадекларованої праці значно перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин із працівниками відповідно до законодавства.

Водночас ДПС продовжує отримувати інформацію від громадян щодо можливих фактів неоформлення трудових відносин суб'єктів господарювання з найманими працівниками.

Так, у 2023 році тільки на адресу центрального апарату ДПС надійшло 66 звернень громадян, в яких міститься інформація про 146 фактів неоформлення трудових відносин.

Державна податкова служба України нагадує громадянам про можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці, повідомляти податкову службу через чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram про відомі факти порушень законодавства, в тому числі використання суб’єктом господарювання найманих працівників без офіційного оформлення трудових відносин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано