Цинк: його значення для нашого організму!

Дата: 19.04.2023 11:31
Кількість переглядів: 118

Фото без опису#Цинк – це поживна речовина, яка відіграє безліч життєво важливих ролей в нашому організмі. Він необхідний для активності понад 300 ферментів, які допомагають в обміні речовин, травленні, сприяють здоров’ю шкіри, синтезу ДНК, роботі нервової системи та багатьох інших процесах. Крім того, він має неабияке значення для розвитку та функціонування клітин імунної системи. Близько 2 млрд. людей у світі мають дефіцит цинку через неправильне харчування.
📉До найпоширеніших симптомів легкої форми дефіциту цинку належать: діарея, зниження імунітету, витончення волосся, порушення смаку або нюху, сухість шкіри, проблеми з фертильністю та порушення загоєння ран.
🤔Хоча важка форма дефіциту цинку зустрічається рідко, проте вона може виникнути: у людей з рідкісними генетичними мутаціями, немовлят, матерів, які мають дефіцит цинку, людей з алкогольною залежністю і тих, хто приймає певні імунодепресанти.
📈Симптоми важкої форми дефіциту цинку: порушення росту та розвитку, затримка статевого дозрівання, висипання на шкірі, хронічна діарея, порушення загоєння ран та поведінкові проблеми.
📍Група ризику дефіциту цинку📍:
👉люди зі шлунково-кишковими захворюваннями (напр. хвороба Крона);
👉вегетаріанці та вегани;
👉вагітні або жінки, які годують груддю;
👉немовлята старшого віку, які перебувають виключно на грудному вигодовуванні;
👉люди з серповидноклітинною анемією;
👉люди, які недоїдають (у т. ч. з анорексією або булімією);
👉люди з хронічною хворобою нирок;
👉люди з алкогольним розладом.
📌Корисні властивості цинку:
✅Допомагає зміцнити імунну систему. Цинк стимулює певні імунні клітини та зменшує окислювальний стрес. Якщо використовувати його з появою перших симптомів під час інфекційних захворювань, то він здатен допомогти у лікуванні.
✅Прискорює загоєння ран. Цинк зазвичай використовується під час лікування опіків, деяких виразок та інших ушкоджень шкіри. Оскільки цей мінерал відіграє важливу роль у синтезі колагену, імунної функції та запальної реакції, він необхідний для правильного загоєння. Наша шкіра містить відносно велику кількість цинку (близько 5%).
✅Здатен зменшити ризик деяких вікових захворювань (пневмонія, інфекції та вікова дегенерація жовтої плями).
✅Допомагає в лікуванні акне (розповсюджене шкірне захворювання, спричинене закупоркою сальних залоз, бактеріями та запаленням. Згідно з оцінками спеціалістів, ним страждає близько 9,4% населення світу). Як правило, люди з акне мають нижчий рівень цинку.
✅Покращує здоров'я серця. Деякі дослідження показують, що прийом цинку здатен знизити рівень тригліцеридів та холестерину.
✅Сприяє керуванню рівня цукру у крові та секрецією інсуліну. Деякі дослідження показують, що цинк здатен допомогти підтримувати стабільний рівень цукру у крові та покращити чутливість вашого організму до інсуліну.
🥚🍗Цинк міститься у великій кількості продуктів як рослинного, так і тваринного походження.
До продуктів з найвищим вмістом цинку належать: бобові (нут, сочевиця, квасоля), яйця, молочні продукти (молоко, йогурт та сир), горіхи (кеш’ю) та насіння (гарбуза), цільнозернові (овес, коричневий рис), курка, індичка, свинина, яловичина, гриби, капуста, горох, спаржа, риба тощо.
‼️Добова потреба дорослої людини становить: 8 мг – для жінок (старше 19 р.) і 11 мг – чоловіків (старше 19 р.).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано