Чи траплялось вам колись відчуття «клубка в горлі»⁉️

Дата: 06.04.2023 11:18
Кількість переглядів: 361

 

Фото без описуІнтерпретується воно по-різному: неприємні відчуття, першіння, здавлювання.
Це неприємне явище називається відчуттям глобуса. Іншими термінами для цього відволікаючого, а іноді й постійного відчуття - є глобус фарингеус або синдром глобуса.
Часто це відчуття зʼявляється лише в конкретні періоди, але може стати постійним явищем.
🟢Це все «НЕРВИ»?
Дуже часто саме психоемоційні розлади спричиняють неприємне відчуття клубка в горлі, при цьому дане відчуття виникає при стресових ситуаціях, при постійному психоемоційному напруженні.
АЛЕ, Є ІНШІ ПАТОЛОГІЇ, ЯКІ ПОТРІБНО
ВИКЛЮЧИТИ!
🟢ЗАХВОРЮВАННЯ ШЛУНКОВО-КИШКОВО
ТРАКТУ.
Підвищена кислотність шлунку може спричинити підняття кислоти стравоходом, що і викликає печію, а згодом через постійне подразнення кислотою стравоходу та горла і відчуття клубка, окрім цього симптому також турбує і неприємний запах з рота, гіркота в роті, постійне покашлювання, часті походи до стоматолога з приводу карієсу зубів.
Причиною може бути і недостатність верхньостравохідного сфінктера.
🟢ХРОНІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛОР-ОРГАНІВ.
Тонзиліт, фарингіт, ларингіт можуть викликати постійне запалення слизової оболонки, внаслідок чого розвивається набряк, що призводить до звуження просвіту дихальних шляхів. Поряд із цим виникає зміна голосу й кашель. Також клубок у горлі може бути пов’язаний з постназальном синдромом (стікання слизу по задній стінці).
🟢ЗАХВОРЮВАННЯ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ.
Клубок у горлі – це, напевне, перший симптом, що виникає при захворюваннях щитоподібної залози. Часто цей стан виникає при дифузному токсичному зобі, вузловому зобі, тиреоїдиті і супроводжується збільшенням залози, що інколи можна помітити і при огляді в дзеркалі самостійно. Збільшена залоза, у свою чергу, стискає попереду горло, тому і виникає відчуття «клубка
🟢 Причиною клубка в горлі при ковтанні в рідкісних випадках можуть стати НОВОУТВОРЕННЯ гортані, глотки і стравоходу, що призводять до звуження просвіту і відчуття клубка чи стороннього тіла.

🟢 Також слід пам‘ятати що даний симптом може бути і бути наслідком лікувально- діагностичних процедур, таких як фіброгастродуоденоскопія, фарингоскопія, інтубація трахеї при проведенні оперативних втручань. Є наслідком механічного пошкодження слизової, і як правило самостійно минає протягом декількох днів

❗️Якщо спостерігається відчуття глобуса в горлі, варто звернутися до фахівців
Лікар детально проведе збір скарг, анамнезу захворювання та визначить тактику діагностики даного симптому.
‼️Не займайтеся самолікуванням і не ігноруйте зміни у стані свого здоровʼя. Будь-які зміни мають
причину.
Ваш сімейний лікар, Світлана Олешек✅


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано