АНЕМІЯ!
Деякі люди, зіштовхуючись із симптомами анемії, навіть не підозрюють про її розвиток, а списують своє самопочуття на банальну втому.
Але як тоді розпізнати анемію та позбутися її
Жоден процес в організмі не відбувається без кисню. Травлення в кишечнику, фільтрація в нирках, робота головного мозку, імунних клітин, усіх мʼязів, і ще мільярди різних хімічних процесів - скрізь потрібен кисень. Саме ГЕМОГЛОБІН
відповідає за транспорт кисню,
дозволяючи еритроцитам переносити його з легень. Тому, зниження їх кількості веде до кисневого голодування і в результаті призводить до AHEMIЇ
ЧОМУ ВИНИКАЄ АНЕМІЯ ?
втрата крові
погане харчування
підвищена потреба в залізі (наприклад, під час стрімкого росту в підлітковому віці, грудному вигодовуванні тощо)
прийом певних препаратів, що погіршують засвоєння заліза
онкологічні захворювання
Небезпека анемії полягає в тому, що за відсутності лікування вона безпосередньо впливає на різні органи та системи організму, суттєво погіршуючи загальний стан здоровʼя людини та провокує ряд патологічних захворювань.
Скарги:
запаморочення й часті головні болі;
постійна слабкість і швидка втомлюваність;
холодні кінцівки, постійний озноб, неможливість зігрітися;
посилене серцебиття;
задишка, відчуття нестачі повітря;
болі в кістках.
Найпоширенішими видами анемій є дефіцитні:
* залізодефіцитна
* В12-дефіцитна
* фолієводефіцитна
Але займатися самодіагностикою все ж не варто: з результатами аналізів обовʼязково зверніться до лікаря, який встановить остаточний діагноз і призначить необхідне лікування.
Профілактика анемії: поради лікарів
Щоб знизити ризик розвитку анемії, дотримуйтеся наступних правил:
* Лікуйте крововтрати вчасно. Це особливо важливо жінкам з рясними менструаціями та людям з проблемами зі шлунком (наприклад, при виразковому коліті),
* Вживайте продукти з високим вмістом заліза (кунжут, морська капуста, шпинат, гарбузове насіння, горіхи, бобові, гречка тощо), а також комбінуйте їх з продуктами з високим вмістом вітаміну С для кращого засвоєння заліза (броколі, болгарський перець, ківі, чорна смородина. шипшина),
* Споживайте достатню кількість вітаміну В12, фолієвої кислоти. Здорова людина може засвоювати необхідну кількість цих вітамінів з їжі,
* Дотримуйтеся збалансованого раціону та старайтеся харчуватися правильно.
* Скоротіть вживання кави та чаю під час їжі, оскільки це ускладнює засвоєння заліза.
* Важливо вести здоровий та активний спосіб життя. Багато гуляйте на свіжому повітрі, займайтеся помірними фізичними навантаженнями, уникайте перевтоми та стресу. Переглядайте свій раціон харчування відповідно до стану організму на поточний момент часу.
Будьте здорові! Ваш сімейний лікар Марія Волошин!