У 2021 році, у 80-ті роковини трагедії, ми вшануємо пам’ять десятків тисяч розстріляних в Бабиному Яру.

Дата: 29.09.2021 12:50
Кількість переглядів: 294

Фото без опису29–30 вересня виповнюється 80 років, відколи у Бабиному Яру в Києві були вбиті перші жертви нацистської політики винищення – майже 34 тисячі київських євреїв. У 2021 році, у 80-ті роковини трагедії, ми вшануємо пам’ять десятків тисяч розстріляних.

Сумновідомі факти:

  • Всесвітню сумну славу Бабиному Яру принесли масові розстріли євреїв Києва, коли протягом двох днів вересня 1941 року тут було вбито майже 34 тисячі чоловіків, жінок та дітей. Це було одним із найбільших масових вбивств цивільних, вчинене нацистами під час Другої світової війни. Усіх їх убили лише тому, що вони були євреями, яких націонал-соціалістична ідеологія проголошувала головними ворогами «вищої арійської раси» і прагнула винищити у всьому світі. Таким чином Бабин Яр став символом Голокосту.
  • Щоб поховати тіла тисяч жертв, нацистські сапери висаджували у повітря схили яру, і засипали таким чином їх землею, яку потім примушували вирівнювати радянських військовополонених.
  • Під час війни у Бабиному Яру вбивали та ховали не лише євреїв. Упродовж двох років німецької окупації тут розстрілювали і закопували цілі групи людей або окремих осіб, які також вважалися ворогами нацистів. Зокрема, за расовими та політичними мотивами нацисти вбивали також ромів, полонених червоноармійців, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і радянських партизанів, в’язнів Сирецького концтабору.
  • Починаючи з серпня 1943 року, заковані у кайдани в’язні Сирецького табору викопували та спалювали тіла розстріляних у Бабиному Яру.
  • Загальну кількість жертв оцінюють приблизно у 100 тисяч людей, переважна більшість з яких були євреями.

«Бабин Яр належить до трагедій світового масштабу. В ці поминальні дні світове українство в скорботі долучається до всіх, хто перебуває у Києві. Разом ми наголошуємо — пам'ять про Бабин Яр жива. Щоби надалі захистити правдиву історичну пам’ять від політичних маніпуляцій, сьогодні надважливо, щоб саме українська держава та українська громадськість відповідали за меморіалізацію Бабиного Яру», — заявив Президент Світового конгресу українців Павло Ґрод.

Більше інформації за посиланням: https://babynyar.memorial/

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» запустив онлайн-платформу для вивчення історії в школах "Червона точка пам'яті" https://edu.babynyar.org/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано