Про «Справу Василя Стуса» та «Країну жіночого роду» від автора Вахтанга Кіпіані.

Дата: 19.09.2021 19:25
Кількість переглядів: 677

Фото без описуСьогодні, в публічній бібліотеці для дорослих, усі охочі мали нагоду зустрітись з автором книги  «Справа Василя Стуса» та дізнатись про історію її написання, починаючи від задуму та завершуючи судами за право на публікацію всіх глав.

 

Напевно всім довелося почути про книгу Вахтанга Кіпіані, яка описує правду про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. У ній  зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Ознайомившись із наведеними матеріалами, читачі дізнаються про невідомі факти щодо життя, ув’язнення та загибелі Стуса, які досі охороняли під грифом «Секретно».

 

Автор розповів, що швидкому та ефективному написанню книги завдячує команді Інституту національної пам’яті на чолі з Володимиром В’ятровичем, які здійснили реформу розсекречення архівів КГБ. То ж автор мав змогу безперешкодно отримати раніше засекречені  шість томів справи Василя Стуса.

А ще — наголосив, що не варто абсолютно ідеалізувати поета, бо ніхто не народжується героєм, вони стають ними в процесі боротьби. Про складний шлях становлення поета свідчать факти з його життя, адже на зорі творчості він писав: «Я — радянський поет». А вже через кілька років ми бачимо, як він без сумнівів публічно звинувачує режим у фашизмі.

Історик аргументовано розвія міф про  номінування українського поета і політв'язня Василя Стуса на Нобелівську премію з літератури 1985 року.

Слухачам було дуже цікаво почути про судовий позов, який подав на книгу Віктор Медведчук. Стаття обвинувачення містила 9 пунктів про які розпитувались відвідувачі. Автор розповів, що вважає адвоката Стуса елементом «системи» та негідною людиною, оскільки адвокат не тільки визнав вину свого підзахисного, але й не сповістив дружину Стуса про суд над чоловіком. Про це вона дізналась у день перед самою подією. Історик вважає, що це — гучний факт, який говорить про мораль людини та її ставлення до робочих обов’язків.

Окрім того, автор познайомив учасників зустрічі із своєю новою книгою «Країна жіночого роду». У цій книжці зібрано інтерв’ю, свідчення, архівні документи й довідки про визначних жінок України — матеріали ресурсу «Історична правда». Серед них і унікальне інтерв’ю Квітки Цісик, і статті про докторку медицини Розалію Ліфшиць-Винниченко, підпільницю Ірину Тимочку — «Христю» й письменницю Олену Телігу, і розмова з Валентиною Шевченко, яка очолювала Президію Верховної Ради УРСР під час аварії на ЧАЕС.

Зустріч з автором вийшла дуже змістовною та атмосферною, в форматі живої дискусії, де кожен зміг запитати автора про цікаві аспекти з його книг. По завершенні відбулась невеличка автограф-сесія з Вахтангом Кіпіані.

Дякуємо автору за відвідини нашого міста, чудову зустріч, а також за те, що  продовжує боротися за історичну правду, правду людей та свободу слова в Україні.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано