Кам'янчани римо-католики вирушили в піше паломництво до Більшівців Івано-Франківської області.

Дата: 06.07.2021 10:46
Кількість переглядів: 888

Фото без описуСьогодні група вірян римо-католиків, на чолі з отцем Григорієм, із санктуарію Вмираючого Ісуса Милятинського в м.Кам'янка-Бузька  вирушила в піше паломництво до селища Більшівці, що на Франківщині.

Вранці відбулась свята Служба Божа та частування перед далекою дорогою.

Кожного року сотні паломників  у  другий  тиждень місяця  липня  приходять  до  костелу-санктурію  Благовіщення   Матері  Божої  Більшівцівської.  Протягом  5  днів  прочани йдуть  до ікони  молитися, що прийшла  до  нас, за даними науковців, ще з 1520 року.

Щорічно сотні паломників прибувають до Санктуарію Матері Божої в Більшівцях з подякою та проханнями. Після відпусту у неділю розпочинається Зустріч Молоді - час спільної молитви, пошуку істинних цінностей, відповідей на питання про віру, наше сьогодення, час радості забави та спілкування :)

Історія чудотворної ікони насичена різноманітними подіями, вона пов’язана із більшівецьким костелом і монастирем кармелітів, що його заснував Марцін Казновський. 20 березня 1624 року відбулося урочисте внесення образу до першого дерев’яного костелу. На протязі 17 століття кармеліти кілька раз покидали напівзруйнований монастир і костел через ворожі набіги. У 1671 році чудотворний образ вдалося вивезти до Львова. Святиня кількадесят літ простояла у забутті. 

У 1855 корону з образу хтось украв. Її швидко знайшли у сусідньому селі Дубівці, наново освятили та повернули на ікону. У 1945 році, коли знищили львівський костел кармелітів, – чудотворний образ вивезли до Кракова, де через два десятиліття перенесли до одного з найстарших храмів Польщі – костелу святої Катерини у Гданську. Кілька років там виникла пожежа, проте чудотворний образ полум’я не зачепило. Експерти знизуючи плечима казали, що Богородиця таким чином знову показала чудо.Та все ж ікона Матері Божої повертається у рідний костел через стількох років.

Костел — санктуарій Благовіщення — 1624 року, побудований орденом кармелітів. За часів недбалої до історії радянської влади костел перебував у стані руйнації. З 2002 року  розпочали реконструкцію споруди та монастирських келій. У ХІХ ст. Більшівецький монастир був найбільшим в Галицькому краї. При монастирі видавали книги, малювали ікони, діяв притулок для бідних. Біля костелу встановлений один із найпозитивніших монументів Івану Павлу ІІ — папа тут усміхнений, стрункий і привітний.Мурований неовізантійский храм (1905 року) освячений 1906 роком Андреєм Шептицьким.

Щиро зичимо нашим паломникам прийти до Матері Божої Більшівецької із вдячністю за отримані благодаті та проханнями усі тих, які долають цей паломницький шлях духовно. 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано