Чи потрібно робити КТ зі симптомами ГРВІ?

Дата: 07.10.2020 10:11
Кількість переглядів: 1047

Фото без опису

Чимало пацієнтів з симптомами ГРВІ, ймовірною або підтвердженою коронавірусною інфекцією, які лікуються вдома, вимагають від свого сімейного лікаря направлення на комп‘ютерну томографію. Для того, щоб переконатись, що мають звичайне ГРВІ або легкий перебіг COVID-19. Але чи потрібно відразу робити КТ, розповідає сімейна лікарка медцентру “Мій лікар” Дарина Дмитрієвська .

? Звичайні ГРВІ нікуди не щезли.

Як і раніше, переважна більшість застуд викликана одним з респіраторних вірусів, до яких ми звикли з дитинства. Підвищення температури, нежить, кашель, біль у горлі, втрата/спотворення нюху та смаку і дискомфорт в грудній клітці не є унікальними симптомами, властивими лише ковід. Але через пандемію кожну застуду ваш лікар розглядає як потенційний COVID-19. Тож рекомендація ізолюватись та не контактувати з людьми завжди влучна, тим більше, що заражати оточуючих навіть простим ГРВІ теж не ввічливо.

? COVID-19 лікують як звичайне ГРВІ, коли людина знаходиться вдома.

Рекомендації лікарів звичні аж до банальностей: багато рідини і сон. Тому пацієнтам, коли їх турбує власне здоров'я, може здатися, ніби фахівець несерйозно поставився до його стану і не призначив КТ.

Але під час сну імунна система активніше виробляє антитіла, які в свою чергу допомагають боротися з вірусом. А велика кількість рідини (води, чаю, компоту та рідких страв) значно знижує прояви інтоксикації. Більшість пацієнтів, хворих на ковід, скаржаться на сильну загальну слабкість, сонливість, млявість. Тут тіло сигналізує про потребу - якщо хочете спати, спіть, це точно піде на користь. Щодо інших симптомів - їх лікувати потрібно так само, як при звичному ГРВІ.

? Чи впливають результати КТ на призначення лікаря?

Навіть якщо пацієнт зробить КТ, яке виявить запалення, лікування все одно лишається симптоматичним, плюс відпочинок та щедре пиття. Адже сама по собі наявність запалення в легенях не є прямим показанням до госпіталізації чи зміни тактики лікування, якщо людина не має погіршення стану.

До речі, згідно з результатами нових досліджень, зміни в легенях за типом вірусної пневмонії спостерігають у більшості пацієнтів з COVID-19, навіть при легкому перебігу. Ось тут https://bit.ly/2FMnQOR йдеться про те, що близько 88% випадків коронавірусної хвороби протікають з ознаками запалення; пік змін у легенях припадає на 7-11 день хвороби, а після 14-го запалення потроху починають вщухати.

? Що робити?

Дослухатись порад свого сімейного лікаря і не приймати самостійних рішень щодо обстежень чи схеми лікування. У разі різкого погіршення стану, особливо вночі, у святкові та вихідні дні - телефонувати 103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано