Гарбуз називають «королем осені». І йдеться насамперед не про його розміри, а про корисні властивості!!!

Дата: 21.09.2020 10:18
Кількість переглядів: 1495

Фото без опису??Численні дослідження підтвердили, що гарбуз корисний і дітям, і дорослим. Незважаючи на те, що він на 90% складається з води, гарбуз багатий на вітаміни А, С, Е, D, РР, К, групи В і рідкісний вітамін Т. До його складу входять пектини, амінокислоти, білки, вуглеводи, клітковина, глюкоза, фруктоза, а також мінерали: фтор, магній, мідь, кальцій, цинк, марганець, фосфор, йод.

??За кількістю заліза гарбуз – переможець серед овочів, а цінність його білку (1 г на 100 г гарбуза) більша, ніж у перепелиних яєць

Корисні властивості ??

??Гарбуз допомагає прискорити процеси засвоєння їжі і нормалізувати метаболізм. Вітамін Т, що міститься в гарбузі, перешкоджає накопиченню в організмі жирових клітин, тому дієтологи рекомендують вживати гарбуз для нормалізації ваги.

??Через велику кількість каротину гарбуз корисний для зору.

Завдяки високому вмісту калію гарбуз покращує роботу серця та знижує ризик розвитку гіпертонії

??Гарбуз має сильну сечогінну дію: його рекомендують лікарі при порушенні роботи нирок, серця і при набряках під час вагітності.

Виводить з організму холестерин, токсини, шлаки, допомагає розщеплювати каміння в нирках.

??Вживають гарбуз для підвищення імунітету та профілактики вірусних та респіраторних захворювань.

??Через високий вміст калію вживання цього овочу покращує роботу серцево-судинної системи та зменшує ризики гіпертонії.

??Дієтологи радять вживати гарбуз при туберкульозі, атеросклерозі, запорі, діабеті, подагрі, жовчнокам'яній хворобі. М'якуш гарбуза рекомендують вагітним та дітям. Під час вагітності лікарі радять вживати як природний протиблювотний засіб. Відвар з гарбуза з додаванням меду допомагає при нервових розладах і безсонні.

??Корисна не тільки м’якоть гарбуза, а й насіння. Воно багате на рослинні олії і білки. Його використовують при лікуванні захворювань печінки та як протигельмінтний засіб.

??Насіння гарбуза багате на цинк, який дуже необхідний чоловікам (для якісного сперматогенезу).

??Гарбузова олія позитивно впливає на роботу печінки, передміхурової залози, жовчного міхура, також сприяє нормалізації перистальтики кишківника.

Протипокази??

??Гарбуз протипоказаний при важкій формі цукрового діабету. Сирий гарбуз і гарбузовий сік не можна вживати при гастриті зі зниженою кислотністю, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.

Також не варто вживати гарбуз тим, у кого алергія на цей овоч або ж індивідуальне несприйняття.

Як бачите, протипоказань для вживання гарбуза не дуже багато, а корисних властивостей чимало. Тож їжте гарбузи на здоров'я – і сирими, і вареними, і смаженими, і печеними. Готуйте з нього соки, пюре, ікру, повидло, джеми, цукати.

А ще ж гарбуз дуже добре зберігається протягом тривалого часу, тому його можна вживати протягом всієї зими. Тож не забудьте кілька штук покласти у погріб ???? Їжте гарбуз – і будьте здорові ????

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано