ДФС інформує

Дата: 29.01.2019 12:25
Кількість переглядів: 654

Фото без опису

Представники бізнесу отримали відповіді на актуальні питання

Днями в Кам’янка-Бузькій ДПІ Червоноградського управління ГУ ДФС у Львівській області відбувся семінар представників малого та середнього бізнесу із фахівцями інспекції.

На початку зустрічі податківці повідомили присутніх про підсумки роботи Кам’янка-Бузької ДПІ Червоноградського управління ГУ ДФС у Львівській області за 2018 рік та зосередились на перспективах взаємодії між бізнес - спільнотою і органами фіскальної служби.

В ході заходу обговорювалися питання, що стосувалися податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску, зокрема, практичного застосування норм чинного законодавства. Окрему увагу було приділено питанню використання платниками права на отримання податкової знижки та старту кампанії декларування громадянами доходів отриманих за 2018 рік. Учасники заходу були одностайні в тому, що складнощі, які виникають під час ведення бізнесу, повинні негайно вирішуватися, аби це не стало перепоною для здійснення «прозорої» діяльності, оскільки від успішності бізнесу буде залежати і економічна успішність держави в цілому.

Підсумовуючи зустріч, начальник Кам’янка-Бузької ДПІ                       Червоноградського управління ГУ ДФС у Львівській області Т.Печора зазначив, в інспекції функціонує Центр обслуговування платників податків, де можна отримати адміністративні послуги, роз’яснення або консультацію з того, чи іншого питання. Наголосив, що і він, і всі працівники служби налаштовані на конструктивне відкрите спілкування з бізнесом та громадськістю.

 

Кам’янка-Бузька ДПІ Червоноградського управління ГУ ДФС у Львівській області повідомляє про початок деклараційної кампанії – 2019

Кам’янка-Бузька ДПІ Червоноградського управління ГУ ДФС у Львівській області інформує, що з початку 2019 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних ними протягом 2018 року.

Податкова декларація про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором):

-  особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Однак, платники податків мають пам’ятати, що у разі надсилання податкової декларації поштою, таке відправлення має бути здійснене не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк. При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися новим електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Фахівцями Кам’янка-Бузької ДПІ Червоноградського управління ГУ ДФС у Львівській області було наголошено, що у 2018 році до Кодексу внесені зміни, якими розширено коло платників, які зобов’язані та/або мають право подати декларацію.  

Так, зобов'язані включити до річної податкової декларації та самостійно сплатити установлені Кодексом податки та збори, отримувачі винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) відповідно до умов цивільно-правового договору у разі, якщо такі доходи отримані від фізичних осіб - платників єдиного податку четвертої групи.

Також, платникам податків нагадали, що протягом 2019 року вони мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки у разі понесення витрат:

- на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення;

- у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, у разі якщо такий платник має статус внутрішньо переміщеної особи та за умови дотримання вимог, встановлених Кодексом.

Про зміни до порядку нарахування та сплати ЄСВ за деякими категоріями застрахованих осіб обговорювали у Кам’янка-Бузькій ДПІ Червоноградського управління ГУ ДФС у Львівській області  

Днями фахівцями Кам’янка-Бузької ДПІ Червоноградського управління ГУ ДФС у Львівській області проводився тренінг щодо змін до порядку нарахування та сплати ЄСВ щодо окремих категорій застрахованих осіб.

Під час зустрічі фахівцями Кам’янка-Бузької ДПІ Червоноградського управління                       ГУ ДФС у Львівській області повідомлено, що постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року №1122 (далі – Постанова № 1122) внесено зміни до пункту 1 Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 березня 2011 року № 178 (далі – Порядок № 178).

Так, відповідно до оновленого п.п. 3 п. 1 Порядку № 178 цей Порядок визначає механізм сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зокрема, за одного з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, дитиною, хворою на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, за дитиною, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідності, а також непрацюючих працездатних осіб, які здійснюють догляд за особою з інвалідністю I групи або особою похилого віку, яка згідно з висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства.

 

Про переваги подання звітності в електронному вигляді нагадали в Кам’янка-Бузькій ДПІ Червоноградського управління ГУ ДФС у Львівській області

Кам’янка-Бузька ДПІ Червоноградського управління Головного управління ДФС у Львівській області звертає увагу платників податків, що для упередження черг рекомендуємо всім суб′єктам господарювання переходити до більш сучасних та зручних способів звітування до податкових органів, а саме засобами електронного зв'язку.

Серед основних переваг подання звітності в електронному вигляді слід виділити економію робочого часу та коштів на придбання бланків звітності, оперативне відстеження змін до форм звітності, уникнення втрат часу на стояння в чергах при поданні звітності тощо. З метою економії часу при складанні і поданні звітності платники податків мають змогу подавати звіти за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет платника податків», який доступний за посиланням  https://cabinet.sfs.gov.ua.

Даний сервіс надає можливість в зручний для платника час самостійно створювати, редагувати, підписувати та надсилати звітність.

 

Фізичним особам-підприємцям звіт з єдиного внеску слід подати не пізніше 11 лютого 2019 року

Кам’янка-Бузька ДПІ Червоноградського управління Головне управління ДФС у Львівській області нагадує, що з 01 січня 2019 року набрав чинності Закон України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (далі – Закон № 2628-VIII).

Відповідно до Закону № 2628-VIII у новій редакції викладено частину тринадцяту статті 8 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464-VI).

Згідно із зазначеними вище змінами у Законі № 2464-VI єдиний внесок для підприємств, установ і організацій, фізичних осіб-підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41% визначеної пунктом 1 частини першої статті 7 Закону № 2464-VI бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю.

Фізичні особи - підприємці (далі – ФОП) сплачують єдиний внесок за загальною ставкою 22% (мінімальний єдиний внесок – 918,06 гривень).

Єдиний внесок обов`язково сплачується ФОП незалежно від того, чи було отримано ним дохід чи ні.

Звільняються від сплати єдиного внеску особи, які є інвалідами або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року N 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», із змінами та доповненнями, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (незалежно від виду пенсії).

 

 

 

 

 

Слід нагадати про строки сплати єдиного внеску ФОП та термін подання звітності в 2019 році.

Так, сплата здійснюється щоквартально до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ, або щомісячно авансовим внеском – до 20 числа кожного місяця поточного кварталу.

Звіт за оновленою формою Додаток 5 (Наказ Міністерства фінансів України від 15.05.2018 року № 511 «Про внесення змін до порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування») подається фізичними особами - підприємцями за звітний період 2018 року не пізніше 11 лютого 2019 року відповідно до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 

Як найзаможніші громадяни Львівщини у 2018 році декларували свої доходи

Головне управління ДФС у Львівській області повідомляє, що у 2018 році 237 громадян Львівщини задекларували доходи за 2017 рік в сумі понад 1 млн.гривень. Сума задекларованих ними доходів становить 1 063,4 млн. гривень. За результатами декларування мільйонери сплатили 28,8 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та 3,6 млн.грн. військового збору.

Порівнюючи з 2017 роком, кількість мільйонерів збільшилась на 61 громадянина (за підсумками 2016 рік – 176 громадян) та задекларовано до сплати на 9,8 млн. грн. більше (за 2016 рік – 19,0 млн.грн.). Найбільше громадян -мільйонерів проживають: у місті Львові – 151 громадянин; у м. Стрий та Стрийському районі – 19 громадян, у Пустомитівському районі – 16.

За віковою ознакою їх можна об’єднати у групи: у віці від 30 до 50 років – 188 громадян-мільйонерів, від 50 і більше років – 40 громадян та молодше 30 років – 9 громадян.

Найстаршому мільйонеру 80 років (задекларовано продаж майна) та наймолодшому 19 років (задекларовано дохід у вигляді спадщини (дарування)).

З вказаних мільйонерів 40 громадян задекларували свої доходи, одержані як заробітна плата. Це громадяни, що працюють у ключових галузях економіки, а саме: 6 осіб працюють у галузі торгівлі нафтопродуктами, 7 осіб – на підприємствах промисловості, 5 осіб – у банківській сфері та торгівлі цінними паперами, 4 особи – займаються юридичною діяльністю та наданням консультативних послуг.

Також, згідно з поданими деклараціями громадянами - мільйонерами задекларовано наступні види доходів:

- доходи від продажу майна – 49 громадян;

- прибуток від операцій з інвестиційними активами – 35 громадян;

- доходи у вигляді спадщини, дарування – 25 громадян;

- іноземні доходи – 27 громадян;

доходи від здавання майна в оренду – 13 громадян

 

 

 

Платники податків Львівщини все частіше звертаються в центри обслуговування за отриманням адміністративних послуг

Працівниками центрів обслуговування платників органів ДФС Львівської області впродовж 2018 року надано 321,6 тис. адміністративних послуг. Порівнюючи з 2017 роком кількість наданих адмінпослуг збільшилася на майже 8%, або на понад 23 тисячі.

Серед адміністративних послуг найбільш запитуваною є видача картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб платників податків – 141,7 тис. звернень, що складає 43% від загальної кількості адмінпослуг та на 37% (38,1 тис.) більше порівнюючи з 2017 роком.

В центрах обслуговування платників також надавались такі адміністративні послуги:

- надання витягу з реєстру платників єдиного податку – 28,2 тис. звернень (9%);

- видача відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків – 24,7 тис. звернень (8%);

- реєстрація книги доходів та книги обліку доходів і витрат платникам єдиного податку – 26,2 тис. звернень (8%);

- реєстрація книг обліку розрахункових операцій – 24,6 тис. звернень (8%);

- видача ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами – 16,0 тис. звернень (5%).

 

Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання спірних питань та прийняття повідомлень-рішень за результатами перевірок

Кам’янка-Бузька ДПІ Червоноградського управління Головного управління ДФС у Львівській області повідомляє, що Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VII1 внесені зміни до Податкового кодексу України (далі - Кодекс), які набрали чинності з 1 січня 2019 року та змінюють порядок врегулювання спірних питань та прийняття податкових повідомлень-рішень за результатами перевірок платників податків.

Так, збільшено з п’яти до десяти робочих днів з дня, наступного за днем отримання акта (довідки), передбачений абзацом другим пункту 44.7 статті 44 та пунктом 86.7 статті 86 Кодексу термін, протягом якого платник податків має право подати до контролюючого органу заперечення до акта (довідки) перевірки та/або додаткові документи, які підтверджують показники, відображені таким платником у податковій звітності.

У зв’язку з цим, збільшено з десяти до п’ятнадцяти робочих днів (з дня, наступного за днем вручення платнику податків, його представнику або особі, яка здійснювала розрахункові операції, акта перевірки) термін прийняття податкових повідомлень-рішень за результатами перевірок (пункт 86.8 статті 86 Кодексу).

В той же час, за наявності заперечень посадових осіб платника податків до акта перевірки та/або. додаткових документів, поданих у порядку, визначеному пунктом 44.7 статті 44 цього Кодексу, податкове повідомлення-рішення, як і раніше, приймається з урахуванням висновку про результати розгляду заперечень до акта перевірки та/або додаткових документів - протягом трьох робочих днів, наступних за днем розгляду заперечень та/або додаткових документів і надання (надсилання) письмової відповіді платнику податків.

При цьому, до внесення відповідних змін до Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань державної митної справи, податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків - юридичними особами та їх відокремленими підрозділами, затвердженого наказом Міністерства фінансів від 20.08.2015 № 727, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.10.2017 за № 1300/27745 (зі змінами), норми його розділу V діють в частині, що не суперечить Кодексу.

Крім того, Законом № 2628 збільшено з десяти календарних до десяти робочих днів передбачений пунктом 56.3 статті 56 Кодексу термін, протягом якого може бути подана скарга для оскарження в адміністративному порядку прийнятих контролюючими органами податкових повідомлень-рішень.

Слід звернути увагу на те, що передбачені пунктом 57.3 статті 57 Кодексу граничні терміни сплати нарахованих контролюючим органом сум грошових зобов’язань не змінилися. Так, відповідно до цього пункту, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення- рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу. У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

Крім того, слід врахувати, що Законом № 2628 продовжено дію норм підпункту 38.11 пункту 38 підрозділу 2 Перехідних положень Кодексу, які пов’язані зі спеціальними правилами для підтвердження даних, визначених у податковій звітності суб’єктами господарювання, що здійснювали діяльність на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення і не можуть пред’явити первинні документи, на підставі яких здійснюється облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на період здійснення заходів із забезпечення проведення операції Об’єднаних сил (ООС).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Як Ви оцінюєте роботу Кам'янка-Бузької міської ради ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано